Kosovo sa zvezdicom?

Izvor: B92, 30.Jan.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo sa zvezdicom?

Beograd -- Tokom februara Beograd i Priština trebalo bi da postignu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

Prema saznanjima "Blica" rešenje će najverovatnije biti da pored predstavnika Prištine piše Kosovo bez ijednog drugog atributa, ali će iznad naziva stajati zvezdica koja upućuje na pojašnjenje u dnu pisanih materijala.

Međutim, za sada je neizvesno da li će Beograd uspeti da izdejstvuje da u fusnoti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše da se Kosovo predstavlja na osnovu Rezolucije 1244, na čemu se insistira, piše ovaj list.

Priština ima takozvane maksimalističke i minimalističke zahteve, od kojih nijedan prema tumačenju Beograda ne predstavlja kompromis. Kosovske vlasti insistiraju na tome da Priština bude predstavljena kao Republika Kosovo, a kao ustupak navode da bi pristali da piše i samo - Kosovo.

Trenutno se lome koplja oko sugestije evropskog posrednika Roberta Kupera, a čiji je predlog da piše Kosovo, ali da u gornjem desnom uglu iznad natpisa stoji zvezdica praćena fusnotom. U toj fusnoti, koja bi se nalazila na svim pisanim materijalima tokom predstavljanja Prištine na međunarodnim ili regionalnim skupovima, prema Kuperu treba da piše da Kosovo nije priznato od država u regionu - Srbija, BiH, Grčka...

Beograd, koji u zvaničnim nastupima insistira na tome da odmah pored Kosova piše R1244, prema dobro obaveštenom izvoru „Blica" mogao bi da pristane na predlog Kupera sa zvezdicom. Međutim, za sada se ne odustaje od toga da u fusnoti piše da se Kosovo predstavlja na osnovu Rezolucije 1244. Trenutno se nastoji da se izdejstvuje takvo rešenje.

Međutim, dogovor o predstavljanju Prištine na skupovima nije postignut i o ovom, jednom od uslova postavljenom Srbiji za dobijanje statusa kandidata za EU još se razgovara. Runda pregovora trebalo bi da se održi tokom februara, jer pred kraj meseca iznova će se odlučivati o dodeli statusa kandidata Srbiji.

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri rekla je juče da zahteva da Kosovo u regionalnim inicijativama bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država. Ona smatra da Kosovo treba da sa svim državnim simbolima bude potpisnik svih regionalnih sporazuma.

Tahiri je u razgovoru sa evropskim posrednikom Robertom Kuperom odbacila predlog Srbije da Kosovo bude predstavljeno s referencom na Rezoluciju 1244, jer to ne odgovara realnosti, s obzirom na to da je ta rezolucija, kako je rekla, „pravno i politički zastarela".

Prištinski list „Koha Ditore" preneo je juče da se Tahirijeva požalila Kuperu da Beograd ne sprovodi usvojene sporazume o slobodi kretanja i slobodi trgovine, tražeći da ukine tarife za osiguranje vozila.

Hašim Tači, premijer Kosova juče na konferenciji za štampu u Prištini najpre se oglušio na pitanja novinara o načinu predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, ali je tek na insistiranje novinara odgovorio da će Kosovo biti predstavljeno „kao nezavisna i suverena država".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.