Kosovo ipak primljeno u UEFA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo ipak primljeno u UEFA

Na 40. Kongresu UEFA u Budimpešti samoproglašena Republika Kosovo primljena je danas u članstvo evropske kuće fudbala uz neverovatno kršenje Statuta ove organizacije.

Postojale su, kako prenosi Blic, dve faze ovog odlučivanja, a iako u prvoj nije skupljena dvotrećinska većina za promenu Statuta koja bi značila "zeleno svetlo" za prijem Kosova u članstvo UEFA, prešlo se nekim čudom na drugu, pa je i pored jasnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "zabrana" u važećem Statutu održano tajno glasanje, na kome je i doneta pomenuta odluka.

Svako pravno lice ima svoj osnovni dokument na osnovu kog funkcioniše. Države imaju Ustave, organizacije imaju svoje Statute, pa je to slučaj i sa UEFA. A na inicijativu Izvršnog komiteta UEFA prvo je predloženo da se izmeni peti član Statuta ove organizacije, i to onaj deo koji je do sada predviđao da članovi moraju najpre da budu priznati od Ujedinjenih Nacija.

Umesto toga, predloženo je da se od sada u članstvo prima "svaki nacionalni Savez onih država koje priznaje više od polovina evropskih zemalja".

Da bi došlo do bilo kakve promene Statuta, moralo je da se za to izjasni dve trećine članica. A kako je na tajnom glasanju od 54 članice samo 33 bilo "za" (20 protiv, jedna država uzdržana), nije se došlo do 36 glasova neophodnih za promenu petog člana, objašnjava Blic.

Pošto samoproglašena Republika Kosovo nije priznata od Ujedinjenih Nacija, bilo je logično da će se odustati od daljih razgovora na ovu temu, čim je Statut ostao nepromenjen, ali se i pored toga pristupilo dnevnog reda koja je predviđala odgovor na pitanje "Da li da mi ipak primimo Kosovo u UEFA?", piše Blic.

Delegati Kongresa odbili promenu Statuta UEFA 

Delegati Kongresa Evropske fudbalske unije (Uefa) u Budimpeši odbili su danas tajnim glasanjem promenu Statuta te organizacije kojim bi se omogućio prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Predlog je bio da se promeni član pet, tačka jedan Statuta, tako da bi bilo omogućeno priznanje zemalja koje nisu članice Ujedinjenih nacija, a koje su priznate od, kako je saopšteno, međunarodne zajednice na evropskom kontinentu.

Prvi čovek kosovskog fudbala Fadilj Vokri rekao je da Fudbalski savez Srbije (FSS) pruža veliki otpor.

"Sve evropske federacije iz drugih sportova, kao i Međunarodni olimpijski komitet, primili su Kosovo pod svoje okrilje, a FSS nam to ne dozvoljava već četiri godine", rekao je Vokri.

Prema sadašnjem Statutu, članica Uefe može da postane samo zemlja članica Ujedinjenih nacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žestoka reakcija FSS: Kako će reagovati zemlje koje nisu priznale veštačku tvorevinu Kosovo? Mnogi su nam se u Budimpešti izvinjavali

Izvor: MozzartSport.com, 03.Maj.2016

„Ovo je politička igra, UEFA je porazila fudbal“, dodao je predsednik FSS Tomislav Karadžić..Nije da smo se predali bez borbe, ali sada možemo samo da konstatujemo: takozvana republika Kosovo je od danas i zvanično članica UEFA. Sramna odluka na kongresu evropske kuće fudbala u Budimpešti...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.