Kosovo i Srbija debatuju o vraćanju umetničkih dela Prištini

Izvor: Southeast European Times, 02.Maj.2013, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i Srbija debatuju o vraćanju umetničkih dela Prištini

Kosovo će nastaviti da radi na vraćanju umetničkih dela u prištinski muzej tokom dijaloga Kosova i Srbije, rekao je jedan analitičar.

02/05/2013

Linda Karadaku i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 2.5.2013.

Kosovo traži da Srbija vrati umetnička dela koja su prebačena iz Muzeja u Prištini u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Beograd 1999. godine, ali srpska prestonica to odbija, navodeći kao razlog bezbednost i pravo vlasništva. Jedan analitičar smatra da će ovo pitanje postati deo dijaloga Kosova i Srbije.

Među 1.200 radova nalaze se arheološki i etnografski predmeti prikupljeni tokom različitih iskopavanja u periodu pre 1999. godine.

„Tražimo da [preko] 1.200 umetničkih dela, koja su nepravedno uzeta iz kosovskog muzeja 1999. godine, bude vraćeno što pre“, rekao je portparol Kosovskog ministarstva kulture Škeljzen Dragaj za SETimes.

Branko Jokić, direktor beogradskog ogranka Muzeja u Prištini, kaže da je premeštanje određenih umetničkih dela sa Kosova u Beograd urađeno iz bezbednosnih razloga, uz pomoć KFOR-a i uz odobrenje UN-a.

„U junu 1999, kada su okolnosti postale nepovoljne za ljude, prirodu i kulturno nasleđe na Kosovu, Upravni odbor UN u Prištini predložio je urgentnu meru zaštite baštine, prenošenje određenog broja predmeta iz Muzeja u Prištini, jer je postojala opasnost da budu uništeni. Ova dela predstavljaju srpsku tradiciju i kulturu na Kosovu i Metohiji. Zatraženo je njihovo premeštanje na bezbedniju lokaciju, uz pomoć KFOR-a“, rekao je Jokić za SETimes.

„General Majkl Džekson, u to vreme komandant KFOR-a, odobrio je premeštanje umetničkih dela … koja su prvo prebačena u dvorište manastira Gračanica, a zatim, uz pomoć snaga KFOR-a, krajem 1999. godine, u centralnu Srbiju, u etnografski muzej u Beogradu, gde se i danas nalaze“, rekao je Jokić.

Sada Priština traži da Beograd vrati umetnička dela.

„Mi smo konstantno pozivali Srbiju da promeni svoj pristup i počne da vraća umetnička dela u Muzej u Prištini, jer će takav postupak prvo izgraditi poverenje u bilateralnim odnosima, a onda i poštovanje kulturnog nasleđa“, rekao je Dragaj.

„Deo etnografske i arheološke kolekcije Muzeja u Prištini smešten je u muzeje u centralnoj Srbiji 1998. i 1999. godine. Arheološka kolekcija je u Narodnom muzeju Beograda, a ukupan broj umetničkih dela iz kosovskih muzeja iznosi oko 3.000“, rekao je Jokić, dodajući da se etnografska kolekcija „značajno povećala poslednjih godina dodavanjem predmeta prikupljenih od srpskih izbegličkih porodica sa Kosova nakon 1999. godine“.

Međutim, kosovske vlasti kažu da su više puta tražile od Saveta Evrope, Evropske komisije, OEBS-a, UNESKO-a i raznih ambasada da izvrše pritisak na Srbiju da vrati umetnička dela.

Dragaj je rekao zaSETimesda je poslednji zahtev iznet na sastanku ministara kulture jugoistočne Evrope u Sloveniji. Kosovski ministar kulture Memli Krasnići zatražio je da dve zemlje počnu da rade na povratku umetničkih dela u Muzej Kosova.

„Ako smo posvećeni civilizovanim evropskim principima, onda taj povratak ne treba odlagati“, rekao je Krasnići na sastanku.

Srpski ambasador u Sloveniji Aleksandar Radovanović izašao je sa sastanka i vratio se tek kada je Krasnići završio svoj govor. Radovanović je rekao da se zahtevom Prištine kulturno nasleđe pretvara u političko pitanje.

Dragaj je izjavio zaSETimesda će Kosovo nastaviti da radi na ovom pitanju i da će tražiti da se ono reši u okviru dijaloga Kosovo-Srbija.

„Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, pa stoga, po zakonu, imovina i kulturno nasleđe pripadaju Srbiji“, rekao je zaSETimesbeogradski advokat Igor Isailović.

„Prema Ustavnom zakonu Srbije i međunarodnom pravu, koji ne dozvoljavaju nasilnu i prisilnu secesiju, Srbija ima puno pravo da se brine o svom kulturnom nasleđu. Pitanje sukcesije je prilično komplikovano“, rekao je Isailović.

Ćazim Namani, istoričar Kosovskog instituta za zaštitu spomenika, kaže da je bilo pregovora i sastanaka sa srpskim zvaničnicima, pod rukovodstvom UNMIK-a na Kosovu, oko povratka umetničkih dela.

„Zahtev Kosova je legalan, ispravan i trebalo bi da bude stalan. Srbija neće vratiti umetnička dela bez pritiska i uslova međunarodne zajednice. Ta umetnička dela su odabrana i predstavljaju najbolje vrednosti kulture i civilizacije na Kosovu, od praistorije do savremenog doba“, rekao je Namani za SETimes.

Gde bi trebalo izložiti ova umetnička dela? Recite nam šta mislite.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.