Kosovo i Makedonija sarađuju oko terorizma, prekograničnog kriminala

Izvor: Southeast European Times, 12.Jan.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i Makedonija sarađuju oko terorizma, prekograničnog kriminala

Dve zemlje su potpisale memorandum o razumevanju kako bi unapredile saradnju između svojih tužilaštava.

12/01/2015

Klaudija Lutovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 12.1.2015.

Kosovo i Makedonija jačaju napore za usklađivanje svojih aktivnosti protiv terorističkih organizacija i grupa organizovanog kriminala koje sve više prete bezbednosti i dobrostanju građana, kažu zvaničnici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Državni tužioci dve zemlje potpisali su 30. decembra u Prištini memorandum o razumevanju o koordinaciji aktivnosti usmerenih protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i terorizma.

Sporazum -- prvi te vrste između dve zemlje -- odmah je stupio na snagu i važi tri godine, nakon čega može da se obnovi.

Zvaničnici kažu da će se saradnja tužilaštava negovati kroz pravovremenu razmenu informacija i dokumenata, ispunjavanje zahteva za ekstradicijom i druge vidove pravosudne saradnje, kao i kroz pružanje pravne pomoći.

„Razmena znanja i iskustava je zajednički cilj i važno sredstvo koje će doprineti daljem razvoju pravnih sistema“, rekao je makedonski ministar pravde Adnan Jašari za SETimes.

Saradnja je neophodna zato što su organizovani kriminal i terorizam na Kosovu dostigli nivo koji može da utiče na život i dobrostanje građana, rekao je glavni kosovski tužilac Sulj Hodža. „Tokom 2013. godine uništena je 61 kriminalna grupa. Prošle godine do novembra smo uništili 45 kriminalnih grupa koje su takođe bile aktivne u regionu. Zahvaljujući saradnji tužilaca i policije specijalno tužilaštvo istražuje 130 osoba“, rekao je Hodža.

Sporazumom je predviđeno da Makedonija i Kosovo postave specijalne tužioce za sprovođenje saradnje između dva tužilaštva, čime će se eliminisati prepreke zvaničnim aktivnostima, direktnim kontaktima i obavljanju operativnih dogovora.

„Složili smo se da postavimo tužioca koji će biti odgovoran za ugovore, kontakte i mesta saradnje u skladu sa memorandumom“, precizira Hodža. Eksperti kažu da će kombinovana nastojanja kosovskih i makedonskih tužilaca učiniti njihova nastojanja efektivnijim, s obzirom na transnacionalni karakter organizovanog kriminala i terorističkih grupa.

„Uspešna borba protiv terorizma zahteva koordinisanu akciju policije i pravosudnih vlasti u različitim državama. Nemoguće je to sprovesti bez adekvatne međunarodne saradnje na svim nivoima. Zato je potpisan određeni broj međunarodnih memnoranduma sa nadležnim institucijama raznih država“, rekao je Duško Stojanovski, profesor krivičnog prava na univerzitetu Američki koledž u Skoplju, u izjavi za SETimes.

Kosovo je usvojilo zakone, strategije i akcione planove za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala u skladu sa standardima EU, ali saradnja između institucija mora da se unapredi, kaže kosovski specijalni tužilac Bljerim Isufaj.

„Borba može da se vodi samo na osnovu domaćeg i međunarodnog prava. Da bi bila uspešna neophodno je razviti modernu krivičnu infrastrukturu i jake mehanizme“, dodaje Isufaj.

Kosovo je otvoreno za saradnju, navodi Liridona Kozmaki Hajdaraj, portparolka specijalnog tužilaštva.

„Kosovo pozdravlja svaku pomoć, savet i razmenu iskustava sa drugim zemljama“, rekla je Hajdaraj za SETimes

Makedonija je potpisala multilateralni memorandum o razumevanju o regionalnoj saradnji sa Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom.

Makedonija je takođe zaključila bilateralne sporazume o saradnji sa svim tužilaštvima u regionu, uključujući Sloveniju i partnera iz EU u borbi protiv kriminala Italiju. Multilateralna saradnja na Balkanu sprovodi se kroz SELEC, regionalnu organizaciju agencija za sprovođenje zakona i obaveštajnih agencija koja je smeštena u Bukureštu, u Rumuniji.

Makedonija je jedna od 13 regionalnih članica SELEC-a. Deo grupe su još i Turska, Grčka, Slovenija i Moldavija, a Kosovo želi da pristupi toj organizaciji.

Broj procesuiranih krivičnih prijava koje su rezultat regionalne saradnje i zajedničkih policijskih i tužilačkih istraga je porastao i sistematizovan je po vrsti kriminalne aktivnosti ili terorizma -- što se može videti po podacima vezanim za zajedničke istrage, navodi Stojanovski.

„Treba uspostaviti direktne kontakte između pravosudnih vlasti u regionu i omogućiti razmenu podataka kroz definisane referentne tačke ili institucionalna tela koja će komunicirati između sebe“, rekao je Stojanovski. „Sprovođenju zajedničkih istraga protiv transnacionalnog organizovanog kriminala mora da se pruži prioritet. Mora da se unapredi intenzivna saradnja sa drugim zemljama, posebno u smislu nesmetanog protoka informacija o identitetu, kretanju i aktivnosti osoba, prihoda ili imovine koja se stiče kriminalnim aktivnostima.“

Stojanovski kaže da je cilj konstantna primena međunarodnih standarda i efikasna regionalna i međunarodna saradnja na zajedničkim istragama, što će „unaprediti direktne kontakte između policije i pravosudnih vlasti u regionu i šire“.

Šta balkanske zemlje mogu da učine da bi dodatno unapredile saradnju između agencija za sprovođenje zakona u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare. .

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.