Kosovo će se pridružiti Evropskoj banci za razvoj

Izvor: Southeast European Times, 26.Nov.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo će se pridružiti Evropskoj banci za razvoj

Investicije u poljoprivredu i energiju biće posebno zanačajne za ekonomski rast.

26/11/2012

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 26.11.2012.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) primiće Kosovo u svoje redove 17. decembra, otvarajući time preko potrebne puteve pomoći kako bi se pružila podrška problematičnoj ekonomiji Kosova.

„Ova banka je veliki investitor >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u državama koje prolaze kroz tranziciju i investira u širok spektar oblasti“, rekao je premijer Hašim Tači.

Tači je objasnio da je Kosovo posebno zainteresovano za investiranje u sektore od nacionalnog značaja -- poljoprivredu, mala i srednja preduzeća i energetski sektor.

„Podstičem kosovska preduzeća da razvijaju dobre i održive projekte i da koriste članstvo za povećanje poslovanja i stvaranje novih radnih mesta. Očekuje se da će Kosovo imati koristi od desetina miliona evra u dobrim uslovima i za specifične projekte u prvim godinama članstva“, rekao je Tači.

Bile su potrebne tri godine za sticanje članstva, jer skoro polovina članova EBRD ne priznaje Kosovo. Međutim, banka je aktivna na Kosovu od 2000, sa ukupno 100 miliona evra investicija.

EBRD je uložila preko 2,5 milijardi evra na zapadnom Balkanu i sve više fokusira svoje napore na povećanje postojećih malih i srednjih preduzeća i infrastrukture.

Raniji projekti uključivali su finansiranje modernizacije mreže za distribuciju električne energije i drumskog sistema u Albaniji, kao i rekonstrukciju mreže telekomunikacija i železnice u Bosni i Hercegovini.

„Kada su u pitanju buduće investicije, postoji jasna potreba za finansijskim sredstvima EBRD. EBRD očekuje da će 2013. imati najmanje šest do osam investicija sa bankama, mikrofinansijskim kompanijama i korporacijama“, rekla je Svitlana Pirkalo, savetnica EBRD za komunikacije, u izjavi za SETimes.

Izvršni direktor Privredne komore Kosova Safet Gerdžaniju izjavio je za SETimes da Kosovo uzimanjem međunarodne finansijske pomoći od EBRD preduzima važan korak u sklopu ekonomske tranzicije sa kojom se suočava.

„Sve države koje su nastale iz socijalističkog sistema imale su koristi od članstva u banci, a Kosovo ima odlične mogućnosti u pogledu profita, kako ekonomske tako i političke“, rekao je Gerdžaliju za SETimes.

Energetska efikasnost i energetska bezbednost su ključni elementi kada je u pitanju planirana pomoć, dodaje Gerdžaliju.

EBRD će uspostaviti okvir energetske efikasnosti sa nekoliko finansijskih institucija na Kosovu početkom 2013. godine, uz podršku EU.

Pirkalo je objasnila da je cilj jačanje konkurentnosti kosovskih malih i srednjih preduzeća i podrška Kosovu u smanjenju energetske potrošnje. „Investicije u sektoru električne energije su ključni prioritet“, kaže Pirkalo.

Gerdžaliju ukazuje da Kosovo prolazi kroz pad investicija i doznaka i da su uz fokusiranje na poljoprivredu i industriju izgledi za ekonomski razvoj veći.

„Poljoprivreda je i dalje oblast potencijalnog razvoja, može da donese pozitivne rezultate i, pored proizvodnje, može da stvori nova radna mesta ... a iznad svega može da utiče na minimalizovanje socijalnih tenzija, pa bismo mogli da imamo i rapidno zapošljavanje i male investicije sa multilateralnim efektima“, rekao je Gerdžaliju.

EBRD će takođe 2013. godine pokrenuti regionalni Fond opštinske infrastrukture koji će podržati opštinske projekte na Kosovu kako bi se ojačala infrastruktura u sektoru električne energije i opštinskih usluga.

Tači je saopštio da će vlada osnovati međuministarsku komisiju kako bi osigurala da biznisi i investitori imaju jasne informacije o tome kako EBRD finansira projekte.

„[Ali], neophodno je uspostaviti agenciju čiji bi zadatak bio samo da vodi brigu o svim detaljima koji se odnose na analizu svih uslova i polje rada EBRD“, istakao je Gerdžaliju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.