Kosovo: Ubijeni Srbi povratnici

Izvor: B92, 07.Jul.2012, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Ubijeni Srbi povratnici

Uroševac -- U petak oko 22 sata u selu Talinovac kod Uroševca ubijeni su Milovan Jevtić i njegova supruga Ljiljana. Zamenik kosovskog premijera kaže da ima privedenih.

Supružnici su imali oko 55 godina, a Milovan je bio predstavnik sela, saopšteno je iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Regionalni portparol policije Kosova iz Uroševca Agim Gaši kaže da su supružnici Ljiljana i Milovan Jevtić iz sela Kalinovac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod Uroševca ubijeni u svojoj kući vatrenim oružjem i da su sve policijske jedinice aktivirane na istrazi tog zločina.

Kako je Gaši rekao, Jevtići su ubijeni oružjem kalibra 7,62 milimetara, sa po jednim ispaljenim metkom. Prema njegovim rečima, policija još nema ni osumnjičenog ni uhapšenog u vezi sa tim zločinom. On je rekao da su sve policijske jedinice aktivirene u vezi sa tim slučajem i da se sprovode specijalistički i drugi oblici istrage. Istražne radnje su obavljene noćas a forenzičari su nastavili jutros rad u kući i oko kuće ubijenih u potrazi za novim dokazima.

Supružnici su imali oko 55 godina, a Milovan je bio predstavnik sela, saopšteno iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Tela supružnika Ljiljane i Milovana Jevtića pronašao je jedan Albanac koji je to javio komšiji ubijenih, Bogdanu Đorđeviću.

Đorđević je rekao da je taj Albanac, koji u njihovom selu noću čuva kuće, došao kod njega kada je već pao mrak i rekao da "Milovan Jevtić leži u hodniku svoje kuće".

"Otišao sam u kuću Jevtića i video Milovana da leži u hodniku u krvi, a posle dozivanja u kupatilu njihove porodične kuće našao sam i njegovu suprugu Ljiljanu, takodje u krvi", ispričao je Đorđević.

Đordjević je rekao da je Ljiljana došla kod supruga u Talinovac pre nekoliko dana i da su Jevtići iza sebe ostavili sina i dve ćerke koji žive u centralnoj Srbiji.

Povratnici Srbi ostaju uz povećan stepen bezbednosti

Regionalni portparol kosovske policije iz Uroševca Agim Gaši je rekao da je policija noćas razgovarala sa meštanima i da im je obećana bezbednost. Gaši je rekao da je noćašnje ubistvo izolovan slučaj i da se radi na tome da se taj slučaj što pre rasvetli.

Srbi iz sela Talinovac kod Uroševca, gde je prošle noći ubijen bračnu par Jevtić, juče su tražili da odu iz tog mesta.

U selu Talinovac živi osam srpskih povratničkih porodica sa 17 članova i da su svi jako uznemireni sinoćnim pronalaženjem tela njihovih sugrađana.

Ipak, Srbi povratnici dogovorili su se danas, uprkos ubistvu, da ostanu na Kosovu, pod uslovom da Kfor i nadležni kosovski organi održe obećanje da će u selu podići nivo bezbednosti i poboljšati ekonomske uslove života.

Povratnk Branislav Milenković rekao je agenciji Beta da su im predstavnici kosovske policije, Kfora i Ministarstva unutrašnjih poslova obećali da će u selu podići nivo bezbednosti i povratnicima pružiti bolje ekonomske uslove života.

"Ako obećanja ne budu poštovana, napustićemo ne samo selo već i Kosovo", kazao je Milenković i dodao da povratnici ostaju u selu i da očekuju da će obećanja koja su danas dobili biti ispunjena.

Pukovnik američkog kontigenta Kfora Marko Ilom rekao je agenciji Beta da će vojnici Kfora biti na raspolaganju povratnicima.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić kazao je agenciji Beta da će pripadnici policije u saradnji s Kforom u Talinovcu imati tri prioriteta - rasvetaljavanje sinoćnjeg ubistva bračnog para Jevtić, povećanje stepena bezbednosti u selu i ekonomsko osnaživanje povratnika.

Regionalni direktor uroševačke policije Gazmend Hoža kazao je Beti da su se policija i Kfor u razgovoru sa povratnicima dogovorili da policija uvede danonoćne policijske patrole u tom mešovitom selu.

Bogdanović osudio napad

Tanjug, arhiva

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najoštrije je osudio ubistvo bračnog para Jeftić u selu Talinovac kod Uroševca, zapitavši šta još Srbima treba da se desi da bi medjunarodna zajednica i vlasti u Prištini počele da na adekvatan način brinu o srpskoj zajdnici u pokrajini.

Bogdanović je ocenio da su uzrok ovakvih i sličnih zločina koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, neotkrivanja do sada počinjenih zločina na Srbima na Kosmetu.

"Nijedno ubistvo koje se dogodilo na Kosovu i Metohiji gde su žrtve bili Srbi nije rasvetljeno, niko nije sankcionisan zbog tih zločina i takva situacija ohrabruje ljude koji to rade i koji su spremni na takve zločine", rekao je Bogdanović.

Ivanović: Nema ko da štiti Srbe

Državi sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da to ubistvo ukazuje da vlasti u Prištini nisu spremne da zaštite Srbe i da je zato potrebno da nova srpska vlada insistira kod međunarodne zajednice da se to učini.

"Tehnička vlada može malo da uradi da pomogne Srbima u južnoj pokrajini", rekao je on i dodao da je stoga potrebno što pre formirati novu izvršnu vlast.

Ivanović je upozorio da napadi na Srbe povratnike utiču na to da ljudi odustaju od povratka svojim kućama, kao i da su povratnici najranjivija kategorija.

Trajkovićeva: Osećam se bespomoćno

Poslanik u kosovskoj skupštini Rada Trajković izjavila je danas se Srbi na Kosovu i Metohiji nakon ubistva bračnog para Jeftić, osećaju bespomoćno.

"Ne znam šta bih izjavila osim da se mi Srbi osećamo potpuno bespomoćni. Nije me iznenadilo, samo sam očekivala gde će se ponoviti čin nasilja nad Srbima", rekla je Trajković agenciji Tanjug.

Ona je ukazala da nakon Vidovdana nije bilo reakcije kosovske predsednice Atifete Jahjage, koja nije našla za shodno da osudi najdirektniji teroristički napad na tri školska autobusa u Prištini koja su prevozila vernike sa Gazimestana, uglavnom mlade i decu.

"Taj incident nisu osudili ni predsednik Vlade ni Skupštine Kosova, što ekstremisti razumeju kao najdirektniju podršku unutar kosovskih institucija za nastavk terorističkih akata nad Srbima i to je ono što nas boli", rekla je Trajković.

Ona je podsetila da su pre nekoliko dana te iste kosovske institucije dobile pohvale od Medjunarodne upravljačke grupe.

"Pitam se gde je naša adresa za spas - unutar institucija Kosova i Metohije nije, unutar institucija medjunarodne zajednice imamo samo pasivno ponašanje, u Beogradu nismo još na dnevnom redu. Naša bezbednost i naša budućnost - ostala nam je jedino božija pomoć", rekla je Rada Trajković.

Petrović: Nekoliko osumnjičenih privedeno

Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović osudio je danas ubistvo bračnog para Jevtić i izrazio nadu da će istražni organi u najskorije vreme rasvetliti ovo ubistvo, dodavši da je policija privela nekoliko osumnjičenih.

Petrović je u izjavi Tanjugu osudio zločin za koji je rekao da stvara veliko nepoverenje među srpskom zajednicom na Kosovu, dodajući da očekuje da će istražni organi dati pun doprinos i da će se u najskorije vreme rešiti ovaj slučaj.

On je dodao da su u istragu ubistva bračnog para Jevtić uključeni pripadnici medjunarodnog sektora za bezbednost i da je informisan da je policija već privela na informativni razgovor nekoliko osumnjičenih osoba.

Petrović je potvrdio da su Srbi povratnici tražili od njega i delegacije kosovske vlade koja je boravila u selu da im obezbedi da se isele iz Talinovca, ali da je na kraju dobio uveravanja od njih da će još jednom preispitati odluku o iseljenju.

Zamenik kosovskog premijera rekao je da je cilj da se obezbedi potpuna zaštita Srbima povratnicima u Talinovcu kod Uroševca.

U ovom povratničkom selu živi sedamnaestoro Srba, odnosno osam srpskih povratničkih porodica, koje su danas najavile da žele da se isele iz Talinovca, jer se nakon ubistva bračnog para Jevtić osećaju nesigurno.

Dačić: Nadam se da će neko u svetu osuditi ubistvo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas nadu da će neko u svetu osuditi ubistvo bračnog para povratnika iz okoline Uroševca na Kosovu i da će tim povodom biti zatražena hitna istraga.

"Nadam se da Srbi na Kosovu nisu građani drugog reda i da nisu glineni golubovi", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u MUP-u Srbije u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubijeni Srbi povratnici kod Uroševca!

Izvor: Kurir, 07.Jul.2012

Predstavnik povratničkog sela Talinovac kod Uroševca Milovan Jevtić i njegova supruga Ljiljana pronađeni mrtvi u svojoj porodičnoj kući..UROŠEVAC - Predsednik Opštine Uroševac Milan Janjić potvrdio je da su u petak veče predstavnik povratničkog sela Talinovac kod Uroševca Milovan Jevtić...

Nastavak na Kurir...

Kosovo: Ubijen bračni par u povratničkom selu

Izvor: Mondo, 07.Jul.2012

U petak oko 22 sata u selu Talinovac kod Uroševca ubijeni su Milovan Jevtić i njegova supruga Ljiljana.

Nastavak na Mondo...

Kosovo: Ubijen srpski bračni par

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2012

Predstavnik povratničkog sela Talinovac kod Uroševca Milovan Jevtić i njegova supruga Ljiljana pronađeni su mrtvi u svojoj porodičnoj kući, javlja KiM radio...Predsednik Opštine Uroševac Milan Janjić je potvrdio ovu informaciju i dodao da je supruga doputovala u Talinovac pre nekoliko dana,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ubijen bračni par Jevtić

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2012

BEOGRAD - Bračni par LJiljana i Milovan Jevtić iz sela Talinovac kod Uroševca pronađeni su sinoć mrtvi u svojoj kući.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ubijeni Srbi povratnici kod Uroševca

Izvor: Glas javnosti, 07.Jul.2012

UROŠEVAC - Predsednik Opštine Uroševac Milan Janjić potvrdio je da su u petak veče predstavnik povratničkog sela Talinovac kod Uroševca Milovan Jevtić i njegova supruga Ljiljana pronađeni mrtvi u svojoj porodičnoj kuci...Janjić je rekao da je Ljiljana doputovala u Talinovac pre nekoliko...

Nastavak na Glas javnosti...

Ubistvo Srba povratnika

Izvor: RTS, 07.Jul.2012

Milovan Jeftić i njegova supruga Ljiljana ubijeni su iz vatrenog oružja u povratničkom selu Talinovac kod Uroševaca. Lokalni Srbi pristali da ostanu ako se garantuje bezbednost. Ministar Goran Bogdanović osudio ubistvo...U selu Talinovac kod Uroševca sinoć oko 20 časova ubijeni su Milovan Jeftić...

Nastavak na RTS...

Visoki kosovski zvaničnici obišli kuću porodice Jevtić

Izvor: Beta, 07.Jul.2012

TALINOVAC, 7. jula 2012. (Beta) - Visoki kosovski zvaničnici obišli su u subotu kuću u selu Talinac u opštini Uroševac u kojoj su sinoć ubijeni srpski povratnici, supružnici Milovan i Ljiljana Jevtic.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.