Kosovo: Trojici Srba zatvorske kazne

Izvor: Mondo, 28.Mar.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Trojici Srba zatvorske kazne

Sud Euleksa u Kosovskoj Mitrovici izrekao je zatvorske kazne trojici, od šestorice Srba, zbog učešća u "martovskom nasilju" 2008. godine u tom gradu.

prev next 0 0

 

1 / 2

 

2 / 2

Marjan Ilinčić (63) osuđen je na 20 meseci zatvora, Dragan Milojević (27) na 18, a Zoran Čavić (47) na devet meseci, uslovno godinu dana, dok su preostala trojica Mitrovčana - Miodrag Ralić (54), Nebojša Jović (48) i Avni Krasnići >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << (39) oslobođena optužbi.

Medjunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, kojim je predsedavala sudija Euleksa Katja Dominik, odlučilo je da će osuđeni morati da plate i troškove krivičnog postupka u visini od po 500 evra. Branioci trojice osuđenih Srba su najavili da će podneti žalbe.

Šestorici Mitrovčana stavljalo se na teret više od 20 krivičnih dela. Oni se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u severnom delu Mitrovice, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo, ugrožavanje Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja.

Ovim osobama se na teret stavljalo i oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti, i za učešće u grupi koja je ometala službena lica u vršenju službene dužnosti.

Slučaj je povezan sa "martovskim neredima" u Kosovskoj Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba. Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca Unmika, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

Sudija Euleksa Katja Dominik je rekla da Sudsko veće nije moralo da odlučuje o ubistvu ukrajinskog policajca i da je dužnost sudskog panela bila koncentracija na krivična dela za koja su optuženi bili odgovorni.

Ona je istakla da u proceni situacije od 17. marta 2008. godine sud nije utvrdio da masa koja se okupila ispred suda koristi po život smrtnu snagu.

Domik je, takođe, rekla da nema dokaza da je postojao plan onih koji su bili okupljeni u masi ispred suda i izrazila nadu da će nasilje u Mitrovici prestati zarad građana Kosovske Mitrovice.

Srbi koji su od jutros držali u blokadi sud u Mitrovici deblokorali su prilaze sudu. Oni su onemogućili sudije da uđu u zgradu ali ne, kako su rekli, da bi sprečili izricanje presude, već da bi veliki broj pripadnika Euleks policije ušao u sud.

Okupljeni građani su ranije danas rekli novinarima da oni jedva čekaju da se presuda izrekne, jer njihovi sugrađani, kojima je suđeno u prethodnih 14 radnih dana, nisu počinili dela koja im se stavljaju na teret.

Jake snage Euleksa jutros nisu mogle da uđu u sud jer su Srbi to onemogućili, a nakon kraćeg zadržavanja vratili su se nazad u pravcu iz kog su došli.

Slučaj je povezan sa martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

Tri kamiona natovarena zemljom blokirala su jutros ulaz u zgradu osnovnog suda Euleksa. Pred sudom se okupljao narod, a čule su se i sirene.

Do suda su došli i pripadnici misije Euleks sa više od tridesetak vozila, uključujući i oklopna, ali su se ubrzo povukli.

S predstavnikom misije Euleks ispred zgrade suda razgovarao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog oruga Radenko Nedeljković.

Izricanje presude je prvobitno bilo zakazano za 11 časova, ali je odloženo zbog okupljanja Srba ispred suda.

Dogovor oko novog termina izricanja presude postigli su načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković u razgovoru sa šefom policije Euleksa.

Nedeljković je novinarima posle sastanka rekao da je dogovoreno da šest vozila, tri Euleksova i tri KPS-a, budu u pratnji sudije i tužioca, kada osumnjičeni budu dolazili u sud na izricanje presude.

Advokat Ljubomir Pantović je rekao prethodno agenciji Beta da je "suđenje bilo fer" i da je predsednica sudskog veća Katja Dominik bila "korektna".

On je dodao da se to, međutim, ne može reći za tužiteljku Nitu Amin, jer je ljude "optužila za nešto što i oni koji nisu pravnici, znaju da nisu krivična dela".

Pantović je rekao da je suđenje bilo teško, da je saslušano mnogo svedoka i izneto mnogo dokaza, ali da sudsko veće nije prihvatilo da za odbranu svedoči tadašnji ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, uz obrazloženje da bi on izneo političke ocene.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković rekao je za agenciju Beta da je građanima u interesu da se završi sudski proscesi i saopšti presuda, ali je dodao da je narod uznemiren i uplašen i da nove provokacije nisu potrebne.

On je pozvao je pripadnike međunarodnih snaga i građane da ostanu mirni.

(agencije/MONDO, foto: Tanjug/BOKI)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrečene presude za incidente kod suda u Mitrovici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Mar.2013

Dvojica od šestorice optuženih za incidente prilikom nelegalnog zauzimanja suda, 2008. godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici osuđena su danas na zatvorske kazne - Marijan Iliničić na 22 meseca a Dragan Milojević na 18 meseci. Zoran Čavić (47) osuđen je uslovno na devet meseci na godinu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zatvor za Ilinčića i Milojevića

Izvor: Danas, 28.Mar.2013

Iako je zbog okupljanja građana Misija EU na Kosovu najpre najavila odlaganje izricanja presude petorici Srba i jednom Romu zbog učešća u neredima 17. marta 2008. u ovom gradu, sudsko veće Euleksovog osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici juče je na zatvorske kazne osudilo Marjana Ilinčića i Dragana...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.