Kosovo, Srbija i avio-saobraćaj: Kako izgleda najprometniji aerodrom u regionu

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 07:26

Kosovo, Srbija i avio-saobraćaj: Kako izgleda najprometniji aerodrom u regionu

Prištinski aerodrom, koji već deset godina nosi ime komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija, nadmašio je susedne vazdušne luke.

Na balkanskom nebu, najveća gužva od početka 2021. godine je nad Prištinom.

Aerodrom "Adem Jašari" u prva tri meseca ove godine opslužio je oko 330.000 putnika, za čak 50 hiljada više od Beograda, navodi sajt ExYuAviation.

Time je prištinski aerodrom postao najprometnija vazdušna luka u bivšoj Jugoslaviji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Inače, već više od godinu dana postoji dokument koji bi konačno mogao ponovo da spoji dva najprometnija aerodroma u regionu - "Adema Jašarija" i "Nikolu Teslu".

Srbija i Kosovo potpisali su početkom 2020. godine pismo o namerama o uspostavljanju komercijalnog leta između dva grada koji će obavljati nemačka kompanija "Eurovings", ali je pandemija virusa korona omela realizaciju i ovog plana.

Pismo o namerama potpisano je uz posredovanje Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa.

BBC na srpskom neposredno pre pandemije korona virusa posetio je aerodrom u Prištini, ranije poznat i kao Aerodrom Slatina, po selu nadomak Kosova Polja u kome se nalazi.

Pripremio: Aleksandar Miladinović

Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.