Kosovo, CG i Hrvatska srećniji od Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2015, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo, CG i Hrvatska srećniji od Srbije

Najsrećnija zemlja na svetu je Švajcarska, a na listi od 158 država Srbija je na 87. mestu, dok su ispred nje, između ostalih, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, navodi se u izveštaju Međunarodne studije o sreći, objavljenoj u Njujorku.

Prema ovoj studiji, koja obuhvata period od 2012. do 2014. godine, Švajcarsku, kao najsrećniju, u stopu prate Island, Danska, Norveška i Kanada, a zatim, do desetog mesta, Finska, Holandija, Švedska, Novi Zeland i Australija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Na rang listi sreće Kosovo je navedeno na 69. mestu, Slovenija na 55, Hrvatska na 62, a Crna Gora 83. mestu.

Kao manje srećne od Srbije, ocenjene su i Makedonija na 93. mestu, Albanija na 95. i BiH na 96. mestu.

Na 15. mestu nalaze se Sjedinjene Američke Države, na 19. Belgija, na 21. Velika Britanija, na 26. Nemačka, a na 29. Francuska.

Za njima slede Španija na 23. mestu, Italija na 50, a Rusija na 64. mestu, preneo je AFP.

Izveštaj o sreći (The 2015 World Happines Report), objavljen je treći put, u nameri da utiče na državne politike. Prvu ovakvu studiju, Ujedinjene nacije objavile su 2012. godine.

* "Srbijo, nisi baš tako mala, treba da čuvaš dostojanstvo"

* Srbija umorna od strpljenja

Studija je sačinjena prema podacima zasnovanim na BDP-u po glavi stanovnika, očekivanom životnom veku kao zdrave osobe i procenama da li građani imaju društvenu podršku, odnosno, da li se na nekog mogu osloniti, da li imaju slobodu da donose životne odluke i da li su oslobođeni korupcije, kao i procene koliko u društvu ima velikodušnosti prema građanima.

Direktor Instituta za planetu Zemlju Univerziteta Kolumbija u Njujorku Džefri Saks, rekao je da 13 mesta na listi zauzimaju iste zemlje kao u predhodnom izveštaju, ali da su drugačije raspoređene i da su one izabrane kao države koje su bogate u društveno jake i koje imaju relativno poštene vlade.

U izveštaju se navodi i da ekonomske krize i prirodne katastrofe ne moraju uvek da naruše sreću neke države.

Primer za to je Irak, koji se našao na 112. mestu, ispred, recimo, Bugarske.

Među 10 najnesrećnijih zemalja, našli su se Avganistan, Sirija, Togo, Burundi, Benin, Ruanda, Burkina Faso, Obala Slonovače, Gvineja i Čad.

Kako navodi AFP, izveštaj je objavila Mreža za održiva razvojna rešenja (SDSN), a autori su Džon Helivel s kanadskog univerziteta UBC i Ričard Lajard s Londonskog ekonomskog fakulteta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.