Kosovo: Bez odluke o reciprocitetu

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Bez odluke o reciprocitetu

Priština -- Kosovska ministarka za trgovinu Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da danas neće biti doneta odluka o uvođenju reciprociteta zabrane uvoza robe iz Srbije.

Kosovski carinici su izvestili da je tokom vikenda na Kosovo ušlo blizu 200 kamiona sa robom proizvedenom u Srbiji.

"Vlada Kosova neće vraćati odluku danas, mada se to može desiti u narednim danima, ako srpska vlada ne bude priznavala pečat kosovske carine", kazala je Mimoza Kusari prištinskim medijima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kosovske vlasti su u petak 16. septembra dozvolle ponovni uvoz robe iz Srbije, nakon skoro dva meseca blokade.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stevanović rekao je da će samo uz statusno neutralni pečat i dokumentaciju biti propušteni kamioni sa robom sa Kosova.

Dogovor o izgledu carinskog pečata i prateće carinske dokumentacije, koji je jedino bio postignut 2. septembra u Briselu, predvideo je normalizaciju prometa robe preko administrativne linije između Kosova i Metohije i ostatka Srbije, rekao je Stefanović tokom vikenda.

"U toj situaciji, mi očekujemo da narednih dana u punoj meri bude primenjeno prihvatanje pečata i prateće dokumenatcije koji su statusno neutralni. To znači u praksi da će preko prelaza Merdare i Končulj, ne preko prelaza Jarinje i Brnjak, s obzirom na okolnosti, biti omogućen pun promet robe, primanje robe i transport robe sa Kosova i Metohije, koja ima dogovoreni izgled carinskih pečata i statusno neutralnu prateću carinsku dokumentaciju", objasnio je Stefanović.

Republika Srbija je u tom smislu preduzela sve korake, dodao je Stefanović i rekao da očekuje da u narednih nekoliko dana to bude u potpunosti normalizovano.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština danas neće zabraniti uvoz iz Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2011

Priština neće danas uvesti meru zabrane uvoza robe iz Srbije po principu reciprociteta, izjavila je kosovska ministarka za trgovinu i industriju Mimoza Kusari Ljilja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kusari Ljilja: Bez uvođenja reciprociteta

Izvor: S media, 19.Sep.2011

Kosovska ministarka za trgovinu Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da danas neće biti doneta odluka o uvođenju reciprociteta zabrane uvoza robe iz Srbije. ..Kosovski carinici su izvestili da je tokom vikenda na Kosovo ušlo blizu 200 kamiona sa robom proizvedenom u Srbiji...Kosovo: Srbi blokirali Kfor...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.