Kontrola proizvoda ključna za zaustavljanje utaje poreza u Srbiji

Izvor: Southeast European Times, 08.Nov.2012, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola proizvoda ključna za zaustavljanje utaje poreza u Srbiji

Proizvodi navodno namenjeni kosovskim Srbima vraćaju se u Srbiju i prodaju tamo, što nekim Srbima donosi prihode bez poreza.

08/11/2012

Linda Karadaku i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 7.11.2012.

Srbija mora da obavlja veću kontrolu robe koja se upućuje na Kosovo i vraća sa njega kako bi okončala utaju poreza i šverc, koji su oštetili državni budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za najmanje 300 miliona evra, kažu ekonomski analitičari.

Srbija je 2005. godine ukinula PDV za proizvode namenjene Kosovu kako bi Srbima tamo obezbedila robu po povoljnoj ceni.

Utaja poreza ubrzo se proširila, nakon što su mnoge firme i pojedinci shvatili da bez striktne granične kontrole mogu lako da vrate deo robe u Srbiju i prodaju je bez plaćanja PDV-a.

Na Kosovo se dnevno šalje roba u vrednosti od 840.000 evra.

Komercijalni saobraćaj preko graničnih prelaza na severu koncentrisan je u Podujevu i Gnjilanu, pa većina robe uđe na Kosovo nezakonito, preko sporednih puteva, rekli su kosovski carinski zvaničnici.

„Ova situacija je odraz događaja na severu i blokada na putevima“, rekao je portparol kosovske carine Adriatik Stavileci zaSETimes.

„Na osnovu informacija koje imamo, postoji nezakonit ulazak robe preko nekih sporednih puteva -- ili preko 'zelene granice', kako je mi zovemo -- ali očigledno u manjim količinama od kada su naši carinici poslati na prelaze 1 i 31“, rekao je Stavileci.

Prema Tanjugu, zloupotrebe su moguće zbog činjenice da Poreska uprava Srbije, Kosovska carina i EULEKS ne razmenjuju evidenciju koja bi mogla da pomogne da se utvrdi stvarna količina robe koja se uveze na Kosovo.

Kosovski Srbi kažu da je ukidanje PDV-a bilo ekonomski neophodno da bi srpski proizvodi bili konkurentniji.

„Da ta roba nije postala jeftinija 20 odsto [ukidanjem PDV-a], morala da se uvozi roba iz Hrvatske, Mađarske i sa drugih mesta“, rekao je za SETimespotpredsednik Asocijacije srpskih opština na Kosovu Marko Jakšić.

Bez obzira na to da li je odluka o ukidanju PDV-a politička ili ekonomska, tvrde ekonomski eksperti, ona omogućava da znatna sredstva izmaknu državnoj blagajni u vreme teške ekonomske krize.

Međutim, umesto da Srbi na severnom Kosovu imaju koristi od uklanjanja PDV-a, pojedinci i kompanije u Srbiji to iskorišćavaju.

„Integritet zemlje ne može da se zaštiti zatvaranjem očiju pred činjenicom da je Srbija dozvolila utaju poreza protiv sebe…“, kaže zaSETimesekonomista iz beogradskog Centra za slobodnu trgovinu Aleksandar Stevanović.

„Srbija mora da počne da kontroliše robu koja ulazi i [izlazi] sa Kosova, zajedno sa sprovođenjem periodične kontrole kompanija koje posluju sa Kosovom“, rekao je Stevanović.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.