Konačan stav posle procene gubitaka

Izvor: Glas javnosti, 05.Apr.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačan stav posle procene gubitaka

KOSOVSKA MITROVICA - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da će državni vrh konačan stav o ponudi iz Brisela doneti na osnovu detaljne procene šta su gubici u jednom, a šta gubici u drugom slučaju, pošto je, kako je rekao, potpuno jasno da će u oba slučaja Srbija, nažalost, biti suočena sa velikim izazovima i gubicima.

Prema rečima Đurića utorak 9. april po podne je rok u kojem se od pregovaračkog tima Beograda očekuje da se izjasni o ponudi koja je dobijena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tokom razgovora u Briselu.

Đurić je dodao da ta ponuda nije ni po čemu različita od osam tačaka koje smo imali prilike da u javnosti vidimo posle prethodne runde pregovora.

“U tim tačkama ne pominju se nikakve dodatne nadležnosti za srpsku zajednicu, ne pominju se nikakve bezbednosne ni pravne garancije, ne pominje se odsustvo kosovskih snaga bezbednosti sa područja u kojima žive Srbi ili makar severa Kosova i Metohije”, rekao je Đurić.

Savetnik predsednik Nikolića ocenio je da dijalog koji je vođen u prethodnom periodu nije uzaludan i da sama činjenica da se razgovaralo je znatan napredak.

“Mi mislimo da u pravom dijalogu, ne u dijalogu u kome se samo nameću rešenja i očekuje od jedne strane da prihvati jednostrani sporazum kojim se odriče svih svojih interesa, dakle u pravom dijalogu da se može doći do rešenja,”- rekao je Đurić.

On je ponovio da je Srbija posvećena tom dijalogu i da od međunarodne zajednice odnosno EU koja je posrednik u ovom dijalogu očekuje da pravilno razume koji je stabilizujući efekat do sada dijalog imao na Kosovo i Metohiju i na region i da pravilno izvaga koje su moguće štetne posledice od odustajanja od daljeg dijaloga.

Marko Đurić je u četvrtak boravio u Kosovskoj Mitrovici gde je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave četiri opštine sa severa Kosova i prisustvovao obeležavanju Dana studenata.

Za dijalog je potrebno dvoje . Ovo je bio ne shvatljiv pritisak sa pretnjama i ucenama Srbije da potpise predaju 15% svoje drzave. To je ne prihvatljivo i nema dileme.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.