Komentar: Otimanje

Izvor: Večernje novosti, 20.Jul.2015, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komentar: Otimanje

Čudni su puti čovečanski, a još čudniji nečovečanski. Ako bi se Kosovo dokopalo članstva u Unesku, sve nade da će četiri stuba srpske duhovnosti i dalje ostati naša bile bi pokopane!Pećka patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu vodili bi se kao kosovski spomenici kulture, a ne kao srpski, što su oduvek. Jer, Konvencija o zaštiti svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa Uneska važi po teritorijalnom principu.Ne treba mnogo mudrovati, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << videti da Kosovo želi da uđe u Unesko samo zbog jednog cilja. Da falsifikuje istoriju i izbriše hiljadugodišnje prisustvo Srba na Kosovu i Metohiji i iščupa naše korene. Zato su sada na redu srpske svetinje.Dati Kosovu na “čuvanje” naše svetinje isto je kao dati “kozi da čuva kupus”. Mada su kosovske vlasti stalno tvrdile da nemaju ništa sa uništavanjem naših crkava i manastira, evo samo jednog primera da ako “koza laže, rog ne laže”.U poslednjih 15 godina manastir Visoki Dečani oružano je napadnut četiri puta. Tokom tih napada 24 granate su pale u neposrednoj blizini manastira, a jednom je pogođen i manastirski zid. A njegove kapije su kao oglasna tabla za ekstremiste i teroriste. Poslednji grafiti su bili UČK (Oslobodilačka vojska Kosova), ANA (Albanska nacionalna armija), ISIS (Islamska država Iraka i Sirije). Da ne navodimo spisak pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu koji su trajno uništeni. Za to bi nam bile potrebne cele novine.Opasnost da Kosovo uhvati Uneskov voz preti već na jesen. Zato srpska diplomatija ne sme da čeka na sporednom koloseku, već treba da krene agresivnije u susret događajima. Da nam svi vozovi ne bi proleteli.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Četiri srpske svetinje sa Kosova na listi UNESKO-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2015, 13:06

Srpski manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška su kulturna dobra na teritoriji Kosova i Metohije koja su upisana na Listu svetske baštine UNESKO-a...Ona se na listi nalaze pod objedinjenim nazivom "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji" i predstavljaju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.