Ko je Angelina Ajhorst, moguća autorka non-pejpera?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 13:24

Ko je Angelina Ajhorst, moguća autorka "non-pejpera"?

Izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za Evropu i Aziju, Angelina Ajhorst do ovoga trenutka nije zvanično odgovorila na pitanje Tanjuga da li je ona, možda autor "non-pejpera" koji je prištinska Koha plasirala kao nemačko-francuski predlog kojim se kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa "međusobno priznaje suvereniteta i treitorijalnog integriteta", i široka autonomija za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Izjava predsednika Srbije Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučića da sumnja da je taj dokument pisala lukava, pametna, i fantastično upućena u tematiku rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine, žena koja je bila je na svakom sastanku posvećenom ovoj temi, a različite zahteve suprotnih strana za zatvaranje Briselskog dijaloga umrežila je filigranski umešno, bacila je medije u potragu za moćnom i lukavom ženom, a sumnje su pale prvo i na Angelu Merkel.

Međutim, jasno je da to ne može biti nemačka kancelarka jer ona nije učesnik pregovora, bez obzira ima li i koliki uticaj na njih.

Glavna "osumnjičena" među upućenima je Angelina Ajhorst direktorka EEAS za Evropu i Aziju.

Vučić: Mislim da Ajhorst nije autorka "non-pejpera"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da potvrdi da je autorka poslednjeg "non- pejpera" izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za Evropu i Aziju, Angelina Ajnhorst, jer je uveren da to nije ona uradila.

Na pitanje da li može da potvrdi da je Ajhorst autorka poslednjeg "non-pejpera" i ako jeste koja je težina tog nezvaničnog dokumenta, Vučić je rekao:

"Ne mogu to da potvrdim, jer mislim da nije. Ovo mi ne liči na Angelinu Ajhorst i uveren sam da ona to nije uradila".

Ona se potpuno uklapa u sliku koju je o mogućem autoru "non-pejpera" koju je dao Vučić, jer je u svom prethodnom mandatu kao direktor za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu uz tadašnju šeficu EU dipomatije, Federiku Mogerini, Ajhorst učetvovala na sastancima dijaloga Beograda i Prištine, koji se se odvijali po pokroviteljstvom EU.

Angelina Ajhorst je u periodu od 2015. do 2019. godine bila posrednik, kako u tehničkim rundama dijaloga Beograda i Prištine, tako i na sastancima na najvišem politiškom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Dok nije postavljena na novu funkciju početkom prošle godine u briselskim krugovima, važila je, a kao jedan od najvećih poznavalca procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao mogući izbor tada novog šefa diplomatije, Žosepa Borelja, za mesto novog specijalnog predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Tokom 2018. godine, Ajhorst je u izjavi za Tanjug naglasila da je cilj Mogerini da "što pre", već do kraja svog mandata, koji je isticao 2019. godine, dođe do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

A da taj sporzum, kako je govorila, morao bi da bude u skladu sa međunarodnim pravom, prihvatljiv za region, a ne samo za Beograd i Prištinu i da na kraju sa njim mora da se složi i Savet bezbednosti UN.

Izričito je naglašavala da kao EU kao posrednik u dijalogu neće govoriti o njegovom sadržaju i elementima i da je na Beogradu i Prištini da odgovore na to.

U svojim retkim javnim nastupima, Ajhorst se zalagala za ideju EU budućnosti celog regiona zapadnog Balkana.

Ajhorst je holandska državljanka, studirala je jezike i kulture Bliskog istoka na Katoličkom univerzitetu u Nijmegenu, a politologiju na Universite Libre u Briselu. Diplomirala je međunarodno pravo, ljudska prava i pravo međunarodnih organizacija. Između 1989. i 1996. godine je radila za Ujedinjene nacije u Njujorku, Evropskoj komisiji priključila se 1996. godine gde je zauzimala različita savetnička mesta u Barselonskom procesu na južnom Mediteranu, ljudskom i socijalnom razvoju i međunarodnoj zdravstvenoj podršci.

Među ženama koje su, s obzirom na uključenost u dijalog i pregovore dve strane, mogle doći u obzir kao autori non pejpera je teorijski i Ana Maria Boura grčki diplomata koja je u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi godinama unazad zadužena za Balkan i konkretno za Kosovo i dijalog o Beograda i Prištine.

Bila je viši savetnik u dijalogu Beograda i Prištine od samog početka procesa 2009. godine, radila na procesu normalizacije odnosa dve strane tokom mandata Ketrin Ešton (2009-2014) i Federike Mogerini (2014-2019).

Iako ne toliko eksponirana kao Ajnhorst, Boura je priustvovala sastancima dijaloga, ali i posetama šefova EU diplomatija Beogradu i Prištini.

Rezultate dijaloga, kome posreduje EU, predstavljala je i u Evropskom parlamentu.

Tokom blokade dijaloga Beogrda i Prištine, izazvanog prištinskim taksama na robu iz centralne Srbije, Boura se zalagala za zajednički pritisak EU i SAD na kosovske zvaničnike u cilju povlačanje te odluke.

U Briselu dilemu atora non-pejpera nije bilo moguće razrešiti.

Iz EU za Tanjug kažu da ne komentarišu nezvanične dokumente.

"Takav dokumet ne predstavlja EU poziciju niti su ga primili ni Lajčak ni Borelj", navodi se u izjavi za Tanjug.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.