Ko će pregovarati sa Kosovom?

Izvor: B92, 24.Jun.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će pregovarati sa Kosovom?

Beograd -- Dok se čeka se formiranje nove Vlade Srbije, i srpska i kosovska strana smatraju da bi razgovori trebalo da budu podignuti na viši nivo.

Delegacije Beograda i Prištine od februara nisu sele za pregovarački sto.

Ko će voditi pregovore izmedju Beograda i Prištine, da li će biti nastavljeni na tehničkom ili striktno političkom nivou, ali koja pitanja će se naći na dnevnom redu - još uvek nije poznato.

Pre nego što se to utvrdi, potrebno je rešiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << druga dva ključna pitanja, formirati Vladu Srbije i postići konsenzus o suštinskim pitanjima.

"Da bi mogli da ocenimo o kojim pitanjima bi se uopšte razgovaralo neophodno je da se u Srbiji stvori politički konsenzus, što je želja predsednika Nikolića. Za razliku od situacije do sada kada je politika vođena na zatvoren način, neophodno je postaviti politički konsenzus i u tom smislu je puna otvorenost predsednika republike za razgovor sa svim političkim subjektima u zemlji", kaže savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Oliver Ivanović izjavio je da misli da predsednik Srbije i budući srpski premijer neće biti članovi srpskog pregovaračkog tima u nastavku dijaloga sa Prištinom.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović kaže da postoji nekoliko opcija koje su i igri, ali da su teme u pregovorima toliko teške i da zahtevaju da tim vodi predsednik Srbije. Ko god ih bude vodio, mora postojati koordinacija između predsednika i premijera.

"Da neki ministar u vladi bude ovlašćen za to u punoj kooridnaciji s predsedništvom, ili da predsednik formira svoj tim stručnjaka što bih ja preporučio, i koji bi imao koordinaciju sa vladom. Mnogo je važnije od svega toga šta mi hoćemo da postignemo i da to što hoćemo definišemo", kaže Stefanović.

I iz kabineta predsednice Kosova stiže slična informacija – Atifete Jahjaga spremna je da se sastane sa zvaničnim predstavnicima Srbije ukoliko je to u interesu Kosova.

"Predsednica Jahjaga smatra da izbor Tomsilava Nikolića za predsednika predstavlja volju građana Srbije, a da ona lično želi da novi predsednik Srbije skupi hrabrost da uradi ono što nisu uradili njegovi prethodnici: Dakle, on bi trebalo da prizna novu realnost na Kosovu i da konačno odustane od hegemonističke politike", kaže Arber Vlahiu, portparol predsednika Kosova.

Analitičari na Kosovu veruju da će ključnu ulogu u eventualnom dogovoru dve strane imati EU. Adrijan Arifaj veruje da je cilj unije da se, zbog ekonomske krize u svetu, povuče sa Balkana, ali da posao ne ostavi nedovršenim.

"U okviru toga, možemo videti i motiv da Kosovo I Srbija sednu da pregovaraju i da EU to predstavi kao inicijalan uspeh – da mogu da kažu da Kosovo i Srbija nisu neprijatelji već dve države koje sarađuju, koje su normalizovale odnose i koje su na putu ka Evropskoj uniji. Oni žele da se prvo sastanu predsednici dve države. Znamo da su oba predsednika izrazili spremnost da se sastanu, ali je veliki znak pitanja - koliko bi takav sastanak bio koristan, jer im i na Kosovu i u Srbiji Ustav ne daje velika ovlašćenja. To može biti samo jedan simboličan susret”, kaže Adrijan Arifaj – analitičar.

Odgovori na sva otvorena pitanja biće poznati tek kad se formira vlada Srbije, kako bi se odluke o Kosovu donosile u punom državnom kapacitetu i uz neophodni konsenzus, za koji se u Srbiji svi zalažu.

Stefanović dodaje da treba definisati šta to želimo da uradimo, da li je to poseban status za sever, posebne garancije za Srbije južno od Ibra, posebni status crkava i manastira, pitanje telefona i energetike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.