Kirhbaum: Uniji ne treba novi Kipar

Izvor: RTS, 05.Okt.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirhbaum: Uniji ne treba novi Kipar

Evropi i Nemačkoj je stalo do rešenja kosovskog problema, istakao šef Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Kirhbaum, dodajući da Uniji ne treba novi Kipar. Umesto datuma za početak pregovora, važnije su reforme koje Srbija treba da sprovede, kaže Kirhbaum.

Šef Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Kirhbaum poručio je u razgovoru sa potpredsednicom Vlade za evrointegracije Suzanom Grubješić da je Evropi i Nemačkoj stalo da se dođe do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešenja kosovskog problema, jer Uniji ne treba novi Kipar.

Kirhbaum je podsetio na slučaj Kipra koji je primljen u EU, a da kiparsko pitanje nije bilo rešeno.

"Mi ne želimo drugi Kipar i zato konfliktne situacije treba unapred rešiti, jer bi to kasnije dovelo do poteškoća i to je razlog zašto je EU i Nemačkoj stalo da ovde dođe do rešenja", zaključio je Kirhbaum.

Upitan kako komentariše izjave srpskih zvaničnika da Srbija neće po svaku cenu žuriti u EU i da se neće odreći Kosova, a ono je jedno od uslova, on je odgovorio da tempo približvanja zavisi isključivo od Srbije.

"Mi to niti možemo niti hoćemo spolja da određujemo. Odluka je same zemlje da li i kada želi da pristupi EU. Ako želi u EU onda u to spadaju i dobrosusedski odnosi sa svim zemljama", rekao je Kirhbaum.

Ipak, Kirhbaum je kasnije, na prijemu kod gradonačelnika Dragana Đilasa, rekao da je priznavanje nezavisnosti Kosova "realnost života".

"Kosovo je nezavisna država i nezavisnost Kosova priznale su i mnoge države, uključujući i većinu zemalja EU", rekao je Kirhbaum.

Zauzeo se za detaljne i iskrene pregovore Srbije i Kosova i sklapanje sporazuma, kao i za ostvarivanje dobrosusedskih odnosa.

Kirhbaum je istakao da Nemačka ne želi dobrosusedske odnose samo između Srbije i Kosova, nego svih u regionu, jer je to u evropskom duhu mirnog života.

"Mislimo da bi detaljni i iskreni pregovori Srbije i Kosova trebalo da omoguće građanima bolji život. Pre samo nekoliko meseci videli smo napade na vojnike Kfora iz austrijskog i nemačkog kontingenta. To nije ono što mi podrazumevamo pod mirnom atmosferom", rekao je Kirhbaum.

Važne reforme, a ne datum

Šef Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga rekao je da nije važan datum otpočinjanja pregovora, već nastavak reformi i poručio da Bundestag i Nemačka u celini vide Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

"Da izbegnemo nesporazume - Bundestag i Nemačka vide Srbiju na putu ka EU. Kad kažem na putu to znači jednog dana i u EU. Na tom putu Srbija mora sama da pređe određene korake, ali važno je da znate da za to postoji odgovarajuća podrška", rekao je Kirhbaum.

Prema njegovim rečima, nije važno kog datuma će biti otvoreni pregovori o članstvu, već je važno da se nastavi proces reformi.

Potpredsednica Vlade za evrointegracije Suzana Grubješić je najavila da će Srbija zvanično izveštaj Evropske komisije o napretku dobiti u sredu kada će ga u Beograd doneti komesar za proširenje Štefan File.

Komentarišući činjenicu da Srbija do kraja godine neće dobiti datum za početak pregovora, Grubješićeva je rekla da je i ranije bilo izvesno da su za drugačiji ishod šanse male.

"Mi smo i ranije govorili da treba biti realan i da su male šanse da do kraja godine dobijemo datum za početak pregovora", rekla je Grubješićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je ove godine prošla kroz izborni proces, ali to, svakako, nije opravdanje već sled događaja i to ne znači, kako je rekla, da nova vlada ne ulaže napore da datum dobijemo što pre.

"Naša nova šansa je proleće naredne godine, ali će do tada biti potrebni neki hrabri koraci", zaključila je Grubješićeva.

Dalje unapređenje odnosa dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je, u razgovoru sa Ginterom Kirhbaumom, da Beograd veoma ceni napore Berlina i pokrajine Baden Virtemberg za dalje unapređenje odnosa sa Srbijom.

Jedan od dobrih i konkretnih vidova takve saradnje je formiranje i delovanje Mešovite komisije Srbije i pokrajine Baden Virtemberg u oblastima privrede, evropskih poslova, turizma, finansija, infrastrukture, ekologije, kulture i obrazovanja, saopštili su iz MIP-a.

Namera je da se posebno ohrabri saradnja na lokalnom nivou, navode iz Ministarstva, dodajući da bi to trebalo da bude postignuto sklapanjem što većeg broja partnerstava između gradova i regiona u Srbiji i Nemačkoj u raznim oblastima privrede, kulture i obrazovanja.

Kirhbaum je istakao da nemačka strana želi da značajno unapredi turističku razmenu, kao i da što veći broj nemačkih turista ubuduće posećuje Srbiju.

On je preneo spremnost da prilikom neke od narednih poseta Mrkića Berlinu organizuje susret sa poslanicima nemačkog parlamenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.