Kfor se povukao iz Rudara

Izvor: RTS, 29.Jul.2011, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor se povukao iz Rudara

Jedinice Kfora povukle se iz Rudara posle dogovora Borislava Stefanovića i Erharda Bilera. Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj. Blokirani magistralni putevi Kosovska Mitrovica-Ribariće i Kosovska Mitrovica-Raška. Nije nemoguće da su kriminalci iz Prištine i sa severa Kosova inicirali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << paljenje Jarinja, rekao predsednik Tadić.

20.23 - Jedinice Kfora, koje su danas od 13.40 u oklopnim vozilima došle da uklone srpske barikade u Rudaru, povukle su se sa te lokacije.

19.42 - Borko Stefanović dogovorio sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom da se jedinice Kfora povuku iz Rudara.

18.42 - Grupa građana Leposavića oko 18.30 sprečila prolazak kolone vozila Kfora, koja je došla iz pravca Kosovske Mitrovice.

18.00 - Sve više Srba na barikadama kod Rudara. 

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović dogovorio je, u troipočasovnom razgovoru sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, da se jedinice Kfora povuku iz Rudara, gde su došle danas u 13.40 časova kako bi uklonile srpske barikade.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavo je da nije nemoguće da su kriminalci iz Prištine i sa severa Kosova inicirali paljenje prelaza Jarinje.

"To je akt koji je potpuno protivan interesima Srbije i uopšte nije nemoguće da ga je neko iz Prištine inicirao", rekao je Tadić za B92.

"Treba pažljivo ispitati ko je dao takvu instrukciju da se zapali carinski prelaz na kome su Srbi imali potpunu, jasnu većinu, koji nije predstavljao nikakav problem i čije paljenje apsolutno predstavlja ugrožavanje interesa Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", istakao je predsednik Srbije.

Nakon paljenja prelaza međunarodna pozicija Srbije istog trenutka je bila oslabljena, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je poručuo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen kada se na prelazima Brnjak i Jarinje uspostavi stanje pre intervencije snaga "Rosu".

Tadić je rekao da "iznenađuje da na Kosovu politiku sprovodi tamošnji ambasador SAD koji se, ne jednom, istakao u svojim radikalnim izjavama, kao i visoki predstavnik civilne grupe, gospodin Fejt".

Boris Tadić je izrazio žaljenje zbog pogibije albanskog policajca kod punkta Brnjak i dodao da će se na kraju čitavog procesa jasno će se videti ko je imao kakvu ulogu.

"Ali, sa druge strane imamo i ranjavanje ljudi, običnih građana, imamo proizvođenje krize koja je mogla imati nesagledive posledice i ja očekujem da će međunarodne istražne organizacije, kao i naše, istražiti ko je imao kakvu ulogu u čitavom ovom procesu koji je mogao da poruši jednu krhku stabilnost i mir koji vlada na KiM."

Predsednik je upozorio i da sve što se dešava na severu Kosova ima posledice po čitav Zapadni Balkan.

"Akcija Rosu je pretila da izazove sukobe širih razmera na Zapadnom Balkanu, ne samo na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić i ponovio da Srbija neće pristati ni na kakvu promenu na severu Kosova, niti na bilo kakve ucene vezane za evropske integracije.

Stefanović je u izjavi za RTS rekao da je general Biler doneo pravilnu i pravu odluku da ne upotrebi silu na koju je bio autorizovan, jer je odlučio da okrene konvoj Kfora i da ga vrati u bazu.

"To ne znači da se ovakve scene neće ponavljati dok ne nađemo puno rešenje za oba administrativna prelaza i ispunimo sve zahteve građana i Vlade Srbije o vraćanju na pređašnje stanje", rekao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda rekao je da dogovor o administrativnim prelazima još nije postignut, ali da je optimista u vezi sa rešavanjem tog pitanja, jer je na tome angažovan "ceo državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije".

Snage Kfora su u 13.40 časova zatražile od Srba u Rudaru da uklone barikade ili će to učiniti vojnici Kfora silom. Srbi su legli na put i sprečili vejnike Kfora da prođu ka Prištini.

Predstavnici Kfora danas su zatvorili za saobraćaj administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, posle čega je sever Kosova praktično odsečen od ostatka Srbije.

Na prelazu Brnjak vojnici Kfora su postavili rampe i bodljikavu žicu, a u blizini prelaza nema vozila koja čekaju na prelazak administrativne linije. Na tom punktu od danas je počelo sprovođenje odluke kosovske vlade o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić rekao je Beti da se zatvaranjem prelaza izaziva humanitarna katastrofa na severu Kosova, jer se to područje snabdeva robom iz centralne Srbije, a sada je prekinuta svaka mogućnost uvoza robe.

Srbi na severu Pokrajine blokirali su ranije magistralne puteve Kosovska Mitrovica-Ribariće i Kosovska Mitrovica-Raška, u mestima Zupče i Rudare, nezadovoljni pregovorima predstavnika Vlade i Kfora.

Srbi su zapretili blokadom svih puteva na severu Pokrajine, ukoliko Kfor pokuša da pomogne kosovskoj policiji da zauzme administrativne prelaze.

Tokom razgovora Erharda Bilera sa Srbima koji su blokirali put ka Jarinju, oko 14.15 časova čuli su se pucnji, a kako je Tanjugu rekao slovenački pripadnik Kfora, najverovatnije je reč o rafalu ispaljenom u vazduh.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je na mogućnost da narasle tenzije na severu Kosova prerastu u ozbiljan sukob i ukazao da se mora pregovarati.

Krizu na Kosovu pokušaće da razreši Robert Kuper, posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine, koji će početkom iduće nedelje posetiti Beograd i Prištinu.

Tajna operacija Hašima Tačija

Kriza na severu Pokrajine nastupila je pošto su u ponedeljak uveče specijalne jedinice kosovske policije "Rosu" zauzele administrativni prelaz Brnjak i pokušale da preuzmu punkt Jarinje.

Bivši šef kosovske policije Rešat Malići demantovao je da je dao ostavku u večeri kada je kosovska policija zauzela Brnjak i kako kaže, i sam je bio iznenađen vešću o njegovom otpuštanju.

Malići, ipak, smatra da njegovo razrešenje nema veze sa operacijom na administrativnim prelazima, već sa velikim kadrovskim promenama u policiji, koje je on obavio, među kojima je i smena šefa odseka za organizovani kriminal, koji je ranije povezivan ŠIK-om, tajnom obaveštajnom službom Kosova.

Inače, imenovanje i razrešenje direktora policije je u nadležnosti premijera Hašima Tačija.

Malići je za operaciju saznao samo sat vremena pre početka, kada ga je, kako kaže, obavestio njegov bivši zamenik, koji mu je samo rekao da je ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi naredio okupljanje specijalnih jedinica u Mitrovici, ali mu nije objasnio zašto, niti je spomenuo adminstrativne prelaze.

Kako piše Koha ditore, Tači je tražio podršku od Euleksa, ali je od šefa Euleksa Gzavija de Marnjaka dobio odgovor da tako nešto ni ne pokušavaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.