Kfor otvorio prelaze, napadnut šleper iz Srbije

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor otvorio prelaze, napadnut šleper iz Srbije

Kosovska policija uhapsila je sinoć dva Albanca zbog napada na šleper sa robom iz Srbije. Kfor otvorio oba prelaza Jarinje i Brnjak. Srbi ostaju na barikadama. Kfor i predsednici opština sa severa Kosova dogovorili da svake srede održavaju sastanke.

Kosovska policija uhapsila je dvojicu pripadnika pokreta "Samoopredeljenje" na ulazu u Prištinu iz pravca Podujeva.

Uhapseno desetak Srba zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ilegalnog ulaska na Kosovo

Uhapšeni su dok su bili u svom automobilu, saopšteno je iz "Samoopredeljenja". U toj organizaciji oštro protestuju zbog hapšenja dva njena člana, ističući da iz policije nisu dobili nikakvo objašnjenje.

Uhapšeni su Arber Krasnići i Salih Zuba. U pokretu zahtevaju njihovo oslobađanje.

Grupa pristalica pokreta “Samoopredeljenje” juče oko 16 časova u selu Glamnik kod Podujeva zaustavila šleper koji je prevozio grašak iz centralne Srbije na Kosovo, prevrnula ga i uništila robu.

To su agenciji Beta rekli vozači drugih kamiona koji su se vraćali sa Kosova i koji su bili očevici.

Pritvorena dvojica Srba

Određen pritvor dvojici uhapšenih Srba sa severa Kosova. Oni su uhapšeni od strane Euleksa zbog izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja.

Ne zna se da li je u incidentu povredjen vozač šlepera koji su napali Albanci. Šleper je imao registarske tablice iz Vranja, a pripada firmi "Mili trans".

"Oko 50 Albanaca se preprečilo preko puta i zaustavili su šleper. Potom su izbacili vozača, a zatim su iz prikolice izbacivali pakete graška i razbacivali ga pored puta", rekao je jedan od očevidaca agenciji Beta.

Kako je naveo, jedan od Albanaca je ušao u šleper i dovezao ga do same ivice puta, a zatim su ga prevrnuli. Grupa Albanaca je potom napala drugi kamion koji se vraćao sa Kosova i koji je već isporučio robu. Pokazivali su mu dva prsta i pretili mu da će ga "zaklati".

Vozač tog kamiona je, prema sopstvenim rečima, dao gas i pobegao na administrativni prelaz Merdare. Na tom prelazu je od sinoć stvorena kolona šlepera i kamiona u dužini od oko tri kilometra sa robom iz centralne Srbije. Niko ne zna zna razloge zastoja. Vozači čekaju od sinoć da predju administrativni prelaz.

Otvoreni prelazi

Kfor je otvorio prelaze Jarinje i Brnjak, Srbi su i dalje na barikadama, a u Zvečanu predstavnici Srba i Kfora razgovarali o situaciji na severu Kosova.

Srbi na severu Kosova i dalje su na barikadama, dežuraju na smenu, a putevi na prilazi Jarinju i Brnjaku još su blokirani.

Pripadnici Kfora uklonili su danas bodljikavu žicu sa administrativnog prelaza Jarinje, koji je od 16. septembra bio zatvoren, a juče je nastavljeno uklanjanje bodljikave žice i na prelazu Brnjak.

Međunarodne snage smatraju da su oba prelaza otvorena. Preko njih nesmetano prelaze pešaci, ali barikade i dalje sprečavaju saobracjaj vozila.

Kfor pripremio prolaz za pešake

Pripadnici nemačkog kontingenta Kfora danas posle podne, nakon uklanjanja dela bodljikave žice na administrativnom prelazu Jarinje, pripremili su prolaz za pešake.

Nemački vojnici Kfora, koji obezbeđuju prelaz, izjavili su izveštaču Tanjuga da je prelaz otvoren, za pešake.

Prelaz bi, kako su dodali, bio otvoren i za saobraćaj, ali to u ovom trenutku nije moguće zbog barikade, u obliku velike količine šljunka, koju su Srbi podigli, nakon što su vojnici Kfora zatvorili prelaz u noći na 16.septembar.

Otvaranje prelaza za pešake nije ostavilo nikakav utisak na Srbe koji dežuraju na barikadi, i niko nije želeo da pređe prelaz.

Srbi razgovarali sa Kforom

Razgovor predstavnika Srba sa severa Kosova i Kfora završen je juče dogovorom da se takvi sastanci ubuduće održavaju svake srede, Kfor je otvorio prelaze Jarinje i Brnjak, a Srbi i dalje na barikadama.

Oman potvrdio da je priznao Kosovo

Stefanović: Intenzivni razgovori o inicijativi Srbije

Vraćena roba sa Kosova koja je ušla u Srbiju

Srbi su na sastanku upoznali predstavnike Kfora sa aktuelnom situacijom na terenu i ponovili da su za njih neprihvatljivi kosovski carinici i policajci na administrativnim prelazima Jarinje i Branjak, jer to, kako su naglasili, ne predviđa Rezolucija 1244.

Razgovori iza zatvorenih vrata u Zvečanu trajali su nešto više od tri sata, a održani su na inicijativu Kfora.

Portparol Kfora Ralf Adamek izjavio da se ne slaže s barikadama, ali da ih međunarodne snage neće uklanjati "sve dok je situacija mirna, dok se dozvoljava da snage Kfora cirkulišu, a životi ljudi nisu ugroženi.

Vladika Hrizostom poručio je vernicima da prave nove mostove preko reka, između naroda, nacija i kultura.

"Činite nov život na KiM ne samo za Srbe, već za sve na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Hrizostom vernicima u Prizrenu na otvaranju obnovljene Bogoslovije, koja je nakon 12 godina pauze upisala prvu generaciju učenika.

(S media, Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.