Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo o godišnjici napada kod Podujeva

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2017, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo o godišnjici napada kod Podujeva

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo je danas saopštila da 16 godina međunarodne organizacije i institucije u Prištini nisu u stanju da nađu i kazne nalogodavce i izvršioce terorističkog napada na autobus "Niš Ekspresa" kod Podujeva, što "obesmišljava svaku priču o vladavini prava i demokratije na Kosovu".

Eksplozijom mine na putu Niš-Priština, u selu Livadice, 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su Srbi raseljeni s Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u pratnji Kfora, išli u Gračanicu, na Zadušnice. Poginulo je 12 ljudi, a 43 čoveka su ranjena.

U saopštenju Kancelarije povodom godišnjice tog napada piše da je "dugogodišnja kampanja prikrivanja i zataškavanja, kojom su osumnjičeni za ovaj i mnoge druge zločine amnestirani, svedočanstvo o zločinačkim temeljima takozvane kosovske državnosti".

Zato je, smatra Kancelarija, razumljivo što Srbi na Kosovu nisu spremni da poklone poverenje privremenoj administraciji u Prištini i da dopuste da Albanci odlučuju o stvarima od značaja za budućnost srpskog naroda.

"Umesto što se lažno predstavljaju kao promoteri srpskih kolektivnih prava, bez ikakvog srama fotografišu kraj spomenika ubijenim Srbima i prave nekakve komisije za pomirenje, albanski zvaničnici u Prištini bi trebalo da odgovornost i zrelost pokažu priznavanjem zločina terorističke OVK i demontiranjem kriminalno-terorističke mreže koja i dalje iz senke vlada na Kosovu i Metohiji i predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti", piše u saoošptenju Kancelarije.

Kancelarija ukazuje da se nedaleko od mesta napada priprema izgradnja stalnog administrativnog prelaza čime se "podiže simbolično još jedan zid podele između srpskog i albanskog naroda".

"Srbi ne žele produbljivanje neprijateljstava i podela između dva naroda, ali s pravom misle da istinskog pomirenja ne može biti bez kažnjavanja odgovornih za zločine nad srpskim narodom i stvaranja političke klime u kojoj se neće pretiti nekim novim nasiljem i zločinima", poručila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.