Kanadska štampa: Kosovo beznadežan slučaj

Izvor: Blic, 25.Sep.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanadska štampa: Kosovo beznadežan slučaj

Kosovo je i tri godine pošto je proglasilo nezavisnost duboko nefunkcionalno i predstavlja beznadežan slučaj, a građani ga svrstavaju među najkorumpiranije evropske zemlje, jer političkom klasom dominiraju elementi preostali iz predratnog perioda, mnogi povezani s kriminalnim grupama, piše kanadski nedeljnik "Meklins."

Direktor u centru RAND i bivši visoki američki diplomata na Balkanu Džejms Dobins smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosovo predstavlja beznadežan slučaj, navodi nedeljnik i podseća da je kosovska policija pokušala da preuzme kontrolu nad dva administrativna prelaza Jarinje i Brnjak u noći 25. jula, a Srbi na severu Kosova su blokirali puteve ka tim prelazima.

"Kriza je nedeljama ključala. Sabin Frejzer iz Međunarodne krizne grupe nazvala ju je najopasnijim momentom u ovoj oblasti od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost", piše list.

Dobins je ocenio da je, uprkos povremenim razbuktavanjima, ova oblast uglavnom mirna, ali da sa nekih drugih aspekata - zapravo sa većine - Kosovo ostaje beznadežan slučaj.

"Lokalna ekonomija ne proizvodi ništa", kazala je Endeljuše Morina, izvršna direktorka Inicijative za kosovsku stabilnost.

Na političkom planu, situacija je još gora, navodi list i podseća da je premijer Hašim Tači optužen krajem prošle godine za umešanost u trgovinu ljudskim organima tokom rata 1999, dok su drugi visoki zvaničnici optuženi za ratne zločine. Upravo je bivši Tačijev ministar Fatmir Ljimaj optužen da je ubio dva Srbina za vreme rata.

"Veliki sam skeptik po pitanju čitavog tog slučaja", rekao je Robert Ostin, profesor u školi za globalna pitanja "Mank" pri Univerzitetu u Torontu i dugogodišnji posmatrač na Kosovu.

On smatra da je proces izgradnje nacionalne države na Kosovu potpuno sklepan. Kosovo ima gomilu domaćih problema. Međutim, na lokalnom nivou prevladuju dva pitanja - Srbija i sever Kosova.

"Tokom jugoslovenskih godina, status Kosova je lelujao između srpske pokrajine i poluautonomne zone. Istorijski, srpski narod smatra ovo područje svojom svetom zemljom", piše list i dodaje da nimalo ne iznenađujuće da je Srbija odbila da prizna nezavisnost Kosova

Ostim ističe da Kosovo ide istim putem kao i Albanija, koji će se završiti polarizovanom i opasnom političkom klimom.

Povezane vesti: Beriša za krizu na severu Kosovu okrivio kriminalne grupe Dačić: Kada bi se Obamini prinicipi o Palestini odnosili i na Kosovo Tadić: Ciljevi Srbije sporazum o Kosovu i ubrzani put ka EU Srpski vozači ostaju u pritvoru mesec dana, pretres iduće nedelje Srbi sprečili Kfor da ukloni barikade

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.