Kamenovan autobus na Kosovu

Izvor: RTS, 11.Jun.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenovan autobus na Kosovu

Pristalice "Samoopredeljenja" kamenovale autobus sa kosovskim Srbima koji su povodom Zadušnica krenuli na groblje u Đakovici. Povređenih nije bilo. Uhapšene dve osobe koje su posle saslušanja puštene.

Autobus sa Srbima koji su povodom Zadušnica krenuli da posete pravoslavno groblje u Đakovici, kamenovale su pristalice "Samoopredeljenja", javljaju reporteri televizije Most. Povređenih nije bilo. 

Državni sekretar u Ministarstvu za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović osudio je današnji napad na konvoj Srba koji su u pratnji policije došli da obiđu groblje u Đakovici, ističući da u ovom gradu vlada nezdrava atmosfera.

Ivanović je rekao za Tanjug da je Đakovica prilično "težak slučaj" i da žali zbog žrtava koje su Albanci imali u ovom gradu tokom sukoba na Kosovu, ali da je ovakvo reagovanje lokalnog stanovništva na dolazak Srba povodom Zadušnica, neprimereno.

Ivanović je istakao da zabrinjava izostanak reagovanja kosovskih političara i predstavnika međunarodne zajednice nakon ovakvih i sličnih incidenata.

Kosovska policijska služba uhapsila je dve osobe albanske nacionalnosti koje su nakon saslušanja puštene.

Regionalni portparol KPS-a Zećir Keljmendi rekao je za Tanjug da je policija privela jednu ženu (59) i mladića (23), oboje albanske nacionalnosti, koji su nešto iza podne kamenovali autobus.

"Autobusi su pogođeni manjim kamenicama, tako da nije bilo oštećenja ni povređenih u ovom incidentu. Policija je uhapsila ove dve osobe, koje su nakon saslušanja, odlukom istražnog sudije, puštene da se brane sa slobode. Slučaj se tretira kao remećenje javnog reda i mira", naveo je Keljmendi.

Pravoslavni vernici iz severnog dela Kosovske Mitrovice organizovano uz pratnju KPS-a  obišli su grobove svojih najmilijih u južnom delu grada.

"Obišli smo groblje koje se nalazi u gradu, pa smo nakon toga došli i u hram Uspenja presvete Bogorodice, a po izlasku iz hrama bili smo kamenovani, ali smo pod jakim obezbeđenjem specijalnih jedinica Kosovske policijske službe i Euleksa izašli iz Đakovice", izjavio je predsednik opštine Đokica Stanojević.

Vernici su Đakovicu napustili zbog bezbedonosne situacije i uputili se ka Dečanima. 

Porušeno 90 odsto spomenika

Pripadnici KPS-a sve vreme su obezbeđivali vernike. Na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice porušeno je ili oskrnavljeno više od 90 odsto spomenika.

U toku jučerašnjeg dana pokošena je trava na groblju u Kosovskoj Mitrovici kako bi današnja poseta groblju bila olakšana, izjavio je protojerej stavrofor Milija Arsović.

"Od 1999. godine do današnjih dana Srpska pravoslavna crkvena opština i SO Kosovska Mitrovica organizuju prevoz vernika do groblja u južnom delu grada. Vidimo da nema spomenika, ali mi jedino znamo da moramo da branimo ono što je naše, jer nam je to verska i moralna obaveza i to ćemo činiti dok smo živi", izjavio je Arsović.

Prema rečima većine Srba, Zadušnice su jedina prilika kada uz pratnju policije mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja i ističu da su iz godine u godinu nadgrobni spomenici sve više oštećeni, a ove godine neki od njih nisu mogli da pronađu ni grobna mesta gde su sahranjeni njihovi najmiliji.

Duhovske zadušnice, po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek se obeležavju u subotu uoči Svete trojice - Duhova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog kamenovanja autobusa sa Srbima privedene dve osobe

Izvor: Studio B, 11.Jun.2011

Zbog kamenovanja autobusa kojima su raseljeni Srbi na Zadušnice došli da obiđu groblje u Đakovici, Kosovska policijska služba uhapsila je dve osobe albanske nacionalnosti koje su nakon saslušanja puštene...Regionalni portparol KPS Zećir Keljmendi izjavio je da je policija privela jednu ženu...

Nastavak na Studio B...

Bogdanović osudio kamenovanje autobusa u Đakovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2011

ĐAKOVICA -..Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najoštrije je osudio današnji napad na konvoj Srba koji su išli da obiđu groblje u Đakovici...U poslednjih nekoliko dana ovo je još jedan u nizu incidenata koji pokazuje kakav je stav lokalne albanske zajednice, ali i kosovske vlade prema...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uhapšeni napadači na autobus

Izvor: B92, 12.Jun.2011, 11:35

Priština -- Zbog kamenovanja autobusa kojima su raseljeni Srbi išli na Zadušnice u Đakovici, Kosovska policijska služba uhapsila je dve osobe albanske nacionalnosti...Regionalni portparol KPS Zećir Keljmendi izjavio je da je policija privela jednu ženu i mladića, koji su nešto iza podne kamenovali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.