Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KPS oduzima srpske tablice u Bošnjačkoj mahali

Albanci na sve moguće načine pokušavaju da izazovu sukobe a situacija može da izmakne kontroli, kaže Krstimir Pantić

Kosovska Mitrovica – Patrola Kosovske policijske službe, u kojoj su bila dvojica Albanaca i jedan Srbin, oduzela je u Bošnjačkoj mahali, u severnom delu Kosovske Mitrovice, tablice i saobraćajnu dozvolu koju izdaje MUP Srbije Vitomiru Jokiću.

Jokić, rodom iz sela Grabovca u opštini Zvečan, kazao je za „Politiku” da ga je prekjuče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Bošnjačkoj mahali, u koju često zalazi, zaustavila patrola KPS-a. On je na zahtev policije pokazao svoju saobraćajnu dozvolu i ličnu kartu, a oni su mu saopštili da ne priznaju ni saobraćajna, ni lična dokumenta koja izdaje MUP Republike Srbije.

„Posle višeminutnog ubeđivanja da nisam znao da ne smem da vozim automobil koji nema tablice KS ili RKS, naređeno mi je da skinem tablice. Saobraćajnu dozvolu su mi oduzeli i naglasili da putevima Kosova ne mogu da se krećem ukoliko nemam tablice države Kosovo”, kazao je Jokić.

Policajci su mu napisali i prekršajnu prijavu i kazali da će biti pozvan na sud koji je izmešten u Vučitrn. Jokić navodi da je u vreme dok je trajala rasprava sa pripadnicima KPS-a naišla patrola Euleksa, a potom i pripadnici Kfora, koje je zamolio da intervenišu, ali su mu saopštili da to nije u njihovoj ingerenciji i da je sve u nadležnosti vlade Kosova.

Jokić kaže da će ponovo registrovati auto na srpske tablice, jer će u suprotnom prilikom prelaska Rudnice, koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije, za srpsku policiju biti „neispravan vozač”.

Oduzimanje tablica u Bošnjačkoj mahali, u ulici koja vodi ka Istočnom mostu, najoštrije je osudio Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, naglašavajući da Albanci na sve moguće načine pokušavaju da isprovociraju sukobe na severu. „Preporučujem žiteljima severne Mitrovice da se vozilima ne kreću ulicom Oslobođenje. Situacija u Kosovskoj Mitrovici ali i na celom severu je veoma ozbiljna i može da izmakne kontroli, što bi moglo da dovede do nesagledivih posledica”, kazao je za „Politiku” Pantić.

U kosovskoj policijskoj službi su potvrdili da su od 2. juna, od kada je na snagu stupila uredba vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice (sa oznakama KS ili RKS), oduzeli dvoje tablica i dve saobraćajne i vozačke dozvole od Srba, a na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja. To je za „Politiku” kazao Besim Hoti, regionalni portparol KPS-a u Kosovskoj Mitrovici, naglašavajući da preregistracija vozila važi za celu teritoriju Kosova i Metohije, ali da će iako je više puta do sada produžavan rok o preregistraciji „na severu to ići teže”.

„U prvo vreme ćemo žitelje na severu upozoravati, ali na kraju svima onima koji ne budu poštovali uredbu vlade Kosova tablice biti oduzete”.

B. Radomirović

objavljeno: 06.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.