KM: Obeležen dan Univerziteta u PR

Izvor: B92, 27.Jun.2014, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KM: Obeležen dan Univerziteta u PR

Kosovska Mitrovica -- Svečanom akademijom na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici obeležen je dan Prištinskog univerziteta s privremenim sedištem u tom gradu.

Rektor Prištinskog univerziteta prof. dr Srećko Milačić izjavio je na svečanosti da je Univerzitet uvek bio simbol opstanka i utemeljenosti jednog naroda

Uvek kada se govorio jednom narodu i njegovoj državotvornosti, Univerzitet je prva institucija uz crkvu, koja sublimiše svu energiju i vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje omogućavaju da se prebrode sve nedaće i opstane na ovoj kosovsko - metohijskoj zemlji”, rekao je rektor Milačić.

“Naš će Univerzitet uvek biti na putu ostvarivanja ideala slobode, očuvanja identiteta, traženja uzora u najumnijim ljudima i samom Bogu kako se ne bismo otuđili, odnarodili i sasvim nestali sa ovih prostora.

Svesni svoje surove realnosti koja nam je nametnuta, na nama je posebna odgovornost da dosledno i razložno budemo i ostanemo subjekat u rešavanju svoje sudbine.Činimo to zbog važnosti zadatka koji nam je poveren, zbog mesta na kome se nalazimo i zbog obaveze prema svom narodu”, naglasio je Milačić.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Jovan Bazić istakao je da prištinski Univerzitet postiže sve bolje rezultate u svom obrazovnom procesu ali i u naučno - istraživačkom razvoju .

“"Zato mi sa velikim ponosom očekujemo i velike izazove koji stoje pred nama, razvijanje naših studijskih programa, osobito programa doktorskih studija, naše učešće u međunarodnim projektima, posebno u “Horizontu 2020”, na šta se vrlo ozbiljno spremamo i u tome treba svi da učestvujemo maksimalno”", rekao je Bazić.

“Ono što je jako bitno moramo ovde i danas ponoviti, da Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ostaje u obrazovnom sistemu Republike Srbije”, podvukao je Bazić, dodajući da će se i dalje razvijati saradnja sa svim Univerzitetima u Srbiji, regionu i Evropi.

Narodni poslanik u Skupšštini Srbije Aleksandar Jablanović naglasio je da država mora da uvek kada je to najteže, najveću snagu uloži tamo gde je najpotrebnije - na Univerzitet.

“Znanje je nešto što je osnovni stub jedne države i jednog društva. Na Kosovu je to Univerzitet u Prištini, SPC i institucije Republike Srbije”, podvukao je Jablanović.

“Nadam se da ćete i vi biti deo jedne mladosti koja će budućnost na KiM, u Srbiji i šire menjati znanjem koje ste stekli radom i trudom i ni na koji drugi način , rekao je Jablanović čestitajući studentima 44 godine postojanja Univerziteta u Prištini, poručujući da ovaj Univerzitet nastavlja da postoji jedino znanjem.

Rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Konferencije Univerziteta Srbije (KONUS) prof. dr Vladimir Bumbaširević je napomenuo da u toku proteklih nekoliko decenija prištinski Univerzitet nije imao podjednako dobre uslove za razvoj i napredak, ali je i pored toga ostao u korak sa savremenim trendovima obrazovanja.

On je izrazio nadu da će ovaj Univerzitet i u budućnosti, upravo kroz povećanje kvaliteta koje je neophodno, moći da se dalje razvija.

“Pomoć i podršku imaće svakako ne samo od Univerziteta u Beogradu, već i ostalih Univerziteta iz Niša, Kragujevca, Novog Sada, članica KONUS-a, koji kad god bude potrebno, moći će da pomognu”, rekao je Bumbaširević.

Rektor Univerziteta u Banja Luci prof.dr Stanko Stanić čestitao je studentima i profesorima Dan Univerziteta, kao i na uspesima i istrajnosti da dokažu da je ovo Univerzitet vredan pažnje za celokupan srpski narod.

“Verujem da ćete prihvatiti da vreme u kojem radite i vreme koje je pred nama treba da bude vreme u kome će mera kvaliteta nastavnog i istraživačkog procesa na ovim našim širim prostorima biti upravo kvalitet nastavnog i istraživačkog rada koji se realizuje na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici”, kazao je Stanić.

“Drugim rečima, želim da budete među najboljima, bar na ovim našim prostorima, a verujem da imate kapaciteta, želje i spremnosti da se nađete među boljim srpskim Univezitetima”, istakao je Stanić.

On je dodao da su na tom putu Univerziteti u Banja Luci, Sarajevu i Istočnom Sarajevu njihovi pouzdani partneri, što dokazuje međusobna saradnja ovih Univerziteta koja se ogleda u razmeni nastavnog kadra, saradnji u međunarodnim projektima i razmeni studenata.

Današnjoj svečanoj akademiji prisustvali su predstavnici gotovo svih Univerziteta u Srbiji, Kancelarije za Kosovo I Metohiju, lokalnih samouprava na severu KiM, načelnici okruga, SPC predstavnici ustanova i privrednih subjekata, student i prijatelji Univerziteta.

Nagrade “Vidovdansko priznanje” za posebne zaluge i doprinos razvoju Univerziteta i nauci dodeljene su prof. dr Svetomoru Stamenkoviću, redovnom profesoru Poljoprivrednog fakulteta PU i posthumno prof. dr Svetomiru Samardžiću.

Na svečanoj akademiji dodeljene su i nagrade za najbolji uspeh i zalaganje tokom studija za 10 studenata PU, kao i novačne nagrade u iznosu od 15 hiljada dinara.

Studenti fakulteta umetnosti u saradnji ca crkvenim horom “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice priredili su bogat kulturno - umetnički program.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obeležen Dan prištinskog Univerziteta

Izvor: Akter, 27.Jun.2014

Svečanom akademijom koja je priređena na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici danas je obeležen Dan prištinskog univerziteta

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.