KM: Izbodeni mladić operisan

Izvor: B92, 09.Apr.2015, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KM: Izbodeni mladić operisan

Mladić S. N. (17) srpske nacionalnosti uboden je nožem u grudi kod glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici. On je operisan, ali je još uvek životno ugrožen.

Povređeni mladić je operisan i nalazi se u stabilnom stanju, ali je i dalje životno ugrožen, izjavio je doktor Saša Dimkić.

"Radi se o povredama nanetim oštrim predmetom od pozadi i to su ozbiljne povrede", rekao je Dimkić i dodao da su sedamnaestogodišnjem N.S. povređeni desna strana grudnog koša, desno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plućno krilo, dijafragma i jetra.

Direktor bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice Milan Ivanovićrekao je nakon incidenta na mostu da je u tu bolnicu dopremljen mladić srpske nacionalnosti, star 17 godina, koga je napala grupa Albanaca koji su iz južnog dela prešli glavni most. Nakon operacije, povređeni mladić je u stabilnom stanju.

"Povređen mladić S. N. probudio se iz anestezije, a nakon operacije koja je trajala tri sata on se sada oporavlja u šok sobi. On je zadobio tešku povredu, opasnu po život, ali smo zaustavili krvarenje i sada, posle operacije, on se oseća stabilno. Očekujem povoljan postoperativni tok, iako se komplikacije ne mogu isključiti," rekao je za KoSSev, direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovic.

Direktor gradske bolnice je ranije za B92 rekao da je povređeni mladić izgubio dosta krvi..

Napad na mladića srpske nacionalnosti dogodio se oko 18 h dok je bio sa još dvojicom mladića, koji su uspeli da pobegnu.

"Oko 17:50, u blizini glavnog mosta u Severnoj Mitrovici, iz pravca južnog dela, došlo je sedam lica koji su imali kapuljače na glavama. Tom prilikom nanela su povrede N.S., rođenom 1998, oštrim predmetom u predelu plećke. Lice je zbrinuto u bolnici", potvrdio je za KoSSev regionalni komandir Kosovske policije Željko Bojić.

Nakon incidenta napadači su pobegli u južni deo Kosovske Mitrovice, kazali su svedoci, javlja Beta.

Bojić je naveo i da su u blizini mosta bili pripadnici KPS-a, ali da niko nije uhapšen jer se sve desilo iznenada i bez povoda.

Kosovska policija će legitimisati sve koji prelaze glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, rekao je Bojić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je napad na mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice, ocenivši da se radi o zločinu na nacionalnoj osnovi koji uznemiruje i obeshrabruje.

"Zločin koji je izveden na nacionalnoj osnovi, na mestu koje treba da bude simbol mira i koje treba i bukvalno da bude most pomirenja i zajedništva, uznemiruje i potpuno obeshrabruje. U predvečerje najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji se ponovo šalju poruke koje podsećaju na neka loša, a ne tako daleka vremena", rekao je DJurić.

On je ocenio da je taj napad uznemirio "sve stanovnike Severne Kosovske Mitrovice i sve nas koji ulažemo velike napore da u Pokrajini zaživi mir, tolerancija i bezbedan život za sve građane".

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Đurić je pozvao pokrajinske organe i nadležne predstavnike međunarodne zajednice da hitno pronađu i kazne počinioce napada.

"Samo u tom slučaju ćemo moći da se nadamo da napori koje ulaže Vlada Srbije kako bi se na Kosmetu živelo bolje i bezbednije, nisu uzaludni", kazao je Đurić.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić i predsednik Privremenog organa u tom gradu Aleksandar Spirić osudili su napad na sedamnaestogodišnjeg mladića u blizini mosta preko Ibra i od predstavnika policije i međunarodne zajednice zatražili da počinioce pronađu i kazne.

"Izražavamo zabrinutost, osuđujemo ovaj napad i veoma smo uznemireni zbog toga", rekao je Spirić u kosovskomitrovačkoj bolnici gde sa Rakićem čeka ishod hirurškog zahvata.

On je dodao da će od KPS-a Sever tražiti da pojača prisustvo u kritičnim zonama, "da se ovakvi i slični gnusni napadi ne bi dešavali".

Gradonačelnik Goran Rakić ocenio je da je reč o "gnusnom zločinu" čije će počinioce "goniti do kraja".

"Onima koji pokušavaju da uruše ionako krhki mir u Mitrovici, poručujem da im to neće uspeti", kazao je gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice.

Rakić je pozvao sugrađane da ostanu mirni i pribrani i najavio da će čim dobije prve informacije iz operacione sale o stanju povređenog mladića, održati sastanak sa svim bezbednosnim strukturama u gradu gde će odlučiti o daljim koracima.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović najoštrije je osudio napad na mladića S.N. (17) koji je izboden u severnom delu Kosovske Mitrovice i zatražio hitnu reakciju Kfora i Euleksa.

Jablanović je u saopštenju dostavljenom agenciji Tanjug zatražio od Euleksa i Kfora da privedu pravdi počinioce i tako pokažu da postoji pravda i za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Najoštrije osudjujem napad na nevinog mladića koji je izveden na nacionalnoj osnovi i pozivam one koji su odgovorni za bezbednost gradjana, a to su pre svega Kfor i Euleks", naveo je on.

Jablanović je zatržio od Kfora i Euleksa da "što bržim hapšenjem počinilaca pokakažu da u surovoj kosmetskoj realnosti postoji barem neka pravda za nevine srpske mladiće koji su nekome krivi samo zato što su srpske nacionalnosti i što su stanovnici poslednjeg srpskog grada na Kosovu i Metohiji - Kosovske Mitrovice”.

Šefica administrativne Kancelarije u Severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić najoštrije je osudila ranjavanje mladića S.N. (17) ocenivši da je reč o kukavičkom činu.

Ranjavanje mladića kod glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici Hodžić je nazvala kukavičkim činom, koji je neprihvatljiv u bilo kojem civilizovanom društvu.

"Ovakva vrsta nasilja utiče na lokalno stanovništvo i pogubno utiče na mir i stabilnost", upozorila je ona.

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" (GI SDP) osudila je napad na mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice i uputila zahtev Kosovskoj policijskoj službi (KPS) i misiji Euleks da pronađu i privedu napadače.

"GI SDP najoštrije osuđuje kukavički napad na mladića N.S. na glavnom gradskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i zahteva od KPS i Euleksa da preduzmu sve mere iz svojih nadležnosti kako bi se počinioci ovog napada pronašli i priveli pravdi", navodi se u saopštenju GI SDP.

Ta stranka je ocenila da je hapšenje napadača i njihovo procesuiranje "jedini način da se ovakvim napadima, kojih je nebrojeno puta bilo u prošlosti, stane na put".

"Apelujemo na policijsku stanicu Severna Mitrovica da pojača svoje prisustvo na glavnom gradskom mostu, i ostalim osetljivim tačkama, kako bi preventivnim delovanjem sprečili ovakve gnusne napade", piše u saopštenju GI SDP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mladić izboden u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Radio 021, 09.Apr.2015

Mladić N.S. (17) srpske nacionalnosti uboden je nožem u predelu grudnog koša kod glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici...U toku je operacija ranjenog mladića..."Oko 17:50, u blizini glavnog mosta u Severnoj Mitrovici, iz pravca južnog dela, došlo je sedam lica koji su imali kapuljače na glavama....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.