KBS učestvuje u proslavi u Albaniji

Izvor: Southeast European Times, 16.Nov.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KBS učestvuje u proslavi u Albaniji

Uključivanje Kosova deo je bilateralne saradnje koju Kosovo razvija sa susednim državama.

16/11/2012

Muhamet Brajšori i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 16.11.2012.

Jedinica Kosovskih bezbednosnih snaga marširaće na vojnoj paradi u Tirani 28. novembra povodom stote godišnjice nezavisnosti Albanije.

„U čast Dana zastave i 100. godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nezavisnosti Albanije, Kosovske bezbednosne snage (KBS) počele su da pripremaju jedinicu formiranu posebno za ovaj događaj“, rekao je Ibrahim Šalja, direktor ministarstva zadužen za javno informisanje, u izjavi za SETimes.

Šezdeset pet vojnika već je izabrano da učestvuje na paradi u Tirani, rekao je on.

Šalja objašnjava da će kosovski vojnici paradirati u novim uniformama napravljenim u skladu sa standardima NATO-a. „[Ali], oni imaju kosovski identitet koji ih izdvaja od vojnika drugih zemalja.“

Šalja dodaje da je taj korak deo bilateralne saradnje koju Kosovo razvija sa susednim državama.

„Imamo sporazum o saradnji između ministarstava [odbrane] Kosova i Albanije. Takođe imamo sporazume o saradnji sa Crnom Gorom i Makedonijom“, rekao je Šalja.

Ali, uključivanje KBS u albansku paradu izaziva zabrinutost kod nekih.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Pokreta Snaga Srbije-BK Velibor Stević, koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke, rekao je za SETimes da Albanci na Kosovu „planiraju da povežu Kosovo i Metohiju i Albaniju da bi stvorili Veliku Albaniju. Dokaz toga je prisustvo KBS na albanskoj vojnoj paradi u Tirani“.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost u Beogradu, ne slaže se sa tim.

„Kosovski Albanci samo podržavaju svoju matičnu zemlju. Dve zemlje nemaju ambicija da stvore uniju, ali imaju ambicija da vladaju malim tržištima“, rekao je Dragaš za SETimes.

Albanija je članica NATO-a; većina zemalja u regionu je ili u članstvu ili deo Programa NATO-a Partnerstvo za mir, rekao je Goran Petrović iz Socijaldemokratske partije Srbije, koja je koalicoini partner.

„Prisustvo Kosovskih bezbednosnih snaga na paradi u Tirani ne predstavlja opasnost za regionalnu bezbednost, s obzirom da Kosovo neće napasti jug Srbije, niti će Albanija napasti Makedoniju“, rekao je Petrović za SETimes.

Albansko ministarstvo odbrane nije se odazvalo pozivima SETimesada to prokomentariše.

Kosovski građani podržavaju odluku da se vojnici KBS upute u Tiranu.

„Biću srećan da vidim KBS u Tirani, uz albanske vojnike, jer, iako nisu ujedinjeni u istoj državi, sada imamo bolje načine da imamo bliskije odnose i veću razmenu nego ranije“, rekla je Hamide Gaši, studentkinja prava iz Prištine, za SETimes.

Gaši je dodala da će otići u Tiranu da uživo gleda učešće kosovskih vojnika u paradi.

„Za Albance je ovo dan slavlja i ne mislim da bi bilo ko trebalo da ga posmatra kao pretnju. Na kraju krajeva, tu nema više od 100 vojnika, a šta oni mogu da urade -- ništa“, rekao je za SETimesstanovnik Prištine Fitim Maćastena.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.