K.Pantić: Pritisak iz Brisela da se gase srpske institucije

Izvor: Blic, 13.Feb.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

K.Pantić: Pritisak iz Brisela da se gase srpske institucije

Kosovska Mitrovica - Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić rekao je danas da se na Srbiju iz Brisela vrši ogroman pritisak kako bi ugasila svoje institucije na severu Kosova i dodao da kosovski Srbi to neće prihvatiti.

- Ono što je najbitnije što bi Vlada Srbije i međunarodna zajednica morale da znaju jeste da Srbi nikada neće pristati da izađu na izbore koje bi organizovala Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da i Vlada i međunarodna zajednica moraju da uvaže rezultate referenduma koji je održan pre tačno godinu dana na kome su gradjani veoma jasno rekli da ne žele albanske institucije - rekao je Pantić za Radio Kosovska Mitrovica.

Prema njegovim rečima, u slučaju raspuštanja srpskih institucija stvorio bi se bezbednosni vakuum jer niko ne bi mogao da vrši vlast na tom delu teritorije i to bi bio problem i za Vladu Srbije i za međunarodnu zajednicu.

- Ja sam siguran da to nije u interesu nikome i da premijer Dačić neće podleći pritiscima u Briselu u nastavku dijaloga i da neće odustati od finansiranja i rada institucija Srbije na ovom delu Pokrajine - rekao je Pantić koji je i predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.

On je izrazio bojazan da bi albanski ekstremisti mogli izvršiti napad na pripadnike međunarodnih misija na severu Kosova za koji bi bilo okrivljeni Srbi što bi izazvalo reakciju medjunarodne zajednice.

Cilj te intervencije bi bio da se Srbi nateraju da prihvate institucije Kosova ili, u suprotnom, napuste Kosovo. Prema njegovim rečima, sporazum o integrisanoj kontroli administrativne linije ne sprovodi se u punoj meri jer je nepovoljan po Srbe koji ga nikada neće prihvatiti "kao nešto što je dobro" za njih.

- To je poruka premijeru Srbije Ivici Dačiću da više ne čini ustupke u Briselu, da ne dogovara ono što ne može da se sprovede na terenu jer Srbi, ponavljam, nikada neće pristati da budu deo nezavisnog Kosova - rekao je Pantić.

Dačić bi trebalo da se sastane sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 19. i 20. februara u Briselu, a na dnevnom redu je sever Kosova gde su Srbi većina i gde ne deluju institucije Prištine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ne prihvatamo pritiske iz Brisela"

Izvor: B92, 13.Feb.2013

Kosovska Mitrovica -- Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da se na Srbiju iz Brisela vrši ogroman pritisak kako bi ugasila svoje institucije na severu Kosova..On je dodao da kosovski Srbi to neće prihvatiti..."Ono što je najbitnije što bi Vlada Srbije i međunarodna zajednica...

Nastavak na B92...

Pantić: Brisel pritiska Srbiju da ukine institucij

Izvor: Akter, 13.Feb.2013

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić ocenio je da se iz Brisela vrši pritisak na Srbiju kako bi se institucije na severu Kosova i Metohije ugasile i održali izbori u organizaciji Prištine, a pod pokroviteljstvom "neke međunarodne organizacije, najverovatnije OEBS-a"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.