Jevtić: Srbi ne treba da prodaju svoju imovinu na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Srbi ne treba da prodaju svoju imovinu na Kosovu

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je danas da srpski narod na Kosovu mora da ostane jedinstven i snažan, ali i dosledan u tome da ne prodaje svoju imovinu.

"Jedino ćemo tako obezbediti budućnost opstanka srpskog naroda na ovim prstorima, ali i mogućnost povratka raseljenih koji trenutno nisu u svojim domovima", poručio je Jevtić nakon što je u manastir Sv. vrača Kozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca prisustvovao liturgiji povodom manastirske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << slave.

Taj manastir je tri puta miniran i paljen, a 2004. godine je potuno uništen.

U Zočištu je pre sukoba na Kosovu 1999. živelo oko 350 Srba, odnosno 56 srpskih porodica.

Kosovska vlada je 2006. obnovila 36 kuća za Srbe povratnike u koje se, uglavnom zbog straha za bezbednost, nisu vratili.

"Vrlo je važna poruka koja se šalje odavde, da se procesu povratka raseljenih lica mora pristupati na drugačiji način kako nam se ne bi ponavljalo Zočište i kako kuće koje smo izgradili ne bi bile prazne", rekao je Jevtić.

Ne samo kada je Zočište u pitanju nego u većini mesta u kojima se povratak nije dogodio, problem je bila nespremnosti većinske, albanske, zajednice da podrži proces povratka, rekao je Jevtić.

U tom pravcu naveo je primere Zočišta, Mušutišta i Ðakovice istakavši da gde god se Srbi nisu vratili razlog za to je nespremnost albanskog naroda da pomogne proces povratka raseljenih lica.

Na slavi u manastiri Sv. Vrača u Zočištu nije bilo raseljenih Srba iz ovog sela a liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Proslavi manastirske slave prisustvovali su Srbi iz Orahovaca, Velike Hoče, Kosovske Mitrovice, Gračanice i grupa koja je sa protojerejom stavroforom Markom Papićem na Kosovo stigla iz Priboja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.