Jeremić: Mitom do priznanja Kosova

Izvor: B92, 08.Sep.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Mitom do priznanja Kosova

Beograd, Priština -- Vuk Jeremić kaže da je visoki funkcioner jedne afričke zemlje pod istragom zbog sumnje da je od jednog albanskog biznismena primio mito kako bi priznali Kosovo.

"Ukoliko se ta istraga okonča na način na koji očekujemo, i u toj zemlji, članici Nesvrstanih, će biti pokrenuta procedura povlačenja priznanja", kaže Jeremić.

On je potvrdio da su do sada dve zemlje iz Pokreta nesvrstanih pokrenule proceduru povlačenja priznanja nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova, ali da to nisu Oman i Gvineja Bisao, jer one nisu ni priznale Kosovo.

"Mogu da potvrdim da su nas dve zemlje članice Pokreta nesvrstanih obavestile o tome da je pokrenuta procedura povlačenja priznanja", rekao je šef diplomatije Srbije.

Kad je reč o Omanu, Jeremić navodi da je tokom ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu razgovarao sa predstavnicima te zemlje, koji su ga i zvanično obavestili da nisu ni priznali Kosovo. On kaže da ministarstvo spoljnih poslova Srbije ima i notu "kojom nas Oman obaveštava da njihov stav po pitanju Kosova nije promenjen".

Takođe, od ministra spoljnih poslova Gvineje Bisao Jeremić kaže da je dobio potvrdu da u toj zemlji nikada nije ni započeta procedura priznavanja Kosova.

Priština je ranije najavila da će karipska zajednica, koja obuhvata 14 zemalja, zajednički priznati Kosovo kao grupa, ali se to, kako kaže Vuk Jeremić, zahvaljujući naporima srpske strane, nije dogodilo.

On kaže da je samo jedna zemlja te grupe priznala nezavisnost što su, kako kaže, "izuzetno dobre vesti," jer prvi put broj zemalja koje su priznale Kosovo opada.

"Očigledno je da je sam proces priznavanja zapao u krizu, kada Priština nema drugog izlaza nego da se služi neistinama i kada je počelo otvoreno i neskriveno korišćenje nedozvoljenih prljavih finansijskih sredstava u naporu da se taj broj poveća", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, srpska strana je obaveštena o tome kakvi su pritisci vršeni na zemlje iz Pokreta nesvrstanih da priznaju Kosovo, kao i koje su zemlje, koliko često i na kom nivou vršile te pritiske.

Priština demantuje povlačenje priznanja

Ministarstvo inostranih poslova Kosova demantovalo je da su Gvineja Bisao i Sultanat Oman povukli odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, ocenivši da se radi o "propagandi iz Beograda”.

U reagovanju MIP-a Kosova se navodi da je Sultanat Oman priznao nezavisnost Kosova 30. januara, a Gvineja Bisao 10. januara ove godine.

"Ministarstvo inostranih poslova Kosova i partnerske zemlje su već imali kontakte sa ove dve zemlje, koje su potvrdile svoj raniji stav prema Kosovu”, navodi se u pisanom reagovanju kosovskog MIP-a.

MIP Kosova tvrdi da narednih nekoliko nedelja očekuje "seriju novih priznavanja Kosova".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.