Jeremić: Kosovo nije država

Izvor: B92, 14.Jun.2012, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kosovo nije država

Beograd -- U skladu sa sporazumom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, Kosovo može da učestvuje na sastancima samo kao nedržavni akter, kaže Vuk Jeremić.

"Želim da budem jasan po tom pitanju: gde je Republika Srbija, ne može biti Republika Kosovo. Ni u PSJIE, ni u Savetu Evrope, OEBS niti nekoj instituciji ili agenciji u okviru sistema UN", rekao je Jeremić otvarajući ministarski sastanak te regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inicijative kojom Srbija predsedava.

Jeremić je ocenio da je Savet za regionalnu saradnju adekvatan regionalni forum na kojem se može čuti glas vlasti kosovskih Albanaca južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

"To je u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, postignutom u okviru tehničkog dijaloga (Beograda i Prištine) uz posredovanje EU. On omogućava Prištini da učestvuje kao nedržavni akter na sastancima R C C. Statusno neutralni sporazum, koji je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, ne odnosi se na multilateralne forume, poput PSJIE, na kojima je članstvo rezervisano za suverene države", istakao je Jeremić.

Na sastanku učestvuju ministri spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Crne Gore Milan Roćen, Rumunije Andrej Marga, Makedonije Nikola Poposki, zamenik premijera Turske Ali Babačan.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je, pred početak ministarske konferencije Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Beogradu, da je izborom šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića na mesto predsedavajućeg generalnom skupštinom UN konačno izabran neko ko dobro poznaje region.

"Ovaj današnji sastanak će biti prilika da svi zajedno čestitamo novom predsedniku Generalne skupštine UN Vuku Jeremiću jer sam siguran da njegovo predsedavanje ovim telom svetske organizacije ne znači samo puno za Srbiju već i čitav region", naglasio je on u izjavi novinarima.

Lagumdžija je kazao da će Generalna skupština dobiti predsedavajućeg "kome neće morati savetnici da govore šta se dešava u regionu, jer on to zna i sam i može nama svima biti od velike koristi”.

Među učesnicima su i zamenici šefova diplomatija Albanije i Moldavije Seljim Beljortaja i Andrej Popov, državni sekretar MSP Slovenije Božo Cerar, pomoćnik ministra spoljnih poslova Hrvatske Nebojša Koharović, generalni direktor Direktorata za evropske poslove Bugarske Rusi Ivanov i ambasador Grčke u Srbiji Dimostenis Stoidis.

Srbija je preuzela jednogodišnje predsedavanje PSJIE u junu 2011. godine.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi je regionalna inicijativa pokrenuta 1996. godine u Sofiji, sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusedskih odnosa zemalja regiona, transformisanja regiona u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje, kao i integracije država regiona u evropske i evroatlantske strukture.

Reč je o jedinoj autentičnoj inicijativi koja je potekla od samih zemalja JIE i predstavlja svojevrstan "glas regiona".

Najznačajniji dokument Procesa je "Povelja o dobrosusedskim odnosima, stabilnosti, bezbednosti i saradnji u JIE", koja je usvojena 12. februara 2000. godine u Bukureštu.

Članice Procesa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Ministarskoj konferenciji PSJIE prethodio je jučerašnji sastanak u Beogradu Saveta za regionalnu saradnju, na kojem je prihvaćena kandidatura Gorana Svilanovića za novog generalnog sekretara tog tela, koje je "operativna ruka" PSJIE.

Zvaničan izbor Svilanovića za generalnog sekretara očekuje se sutra, a njegovu kandidaturu trebalo bi danas da podrže šefovi diplomatija, dok zvaničnu potvrdu treba da daju šefovi država ili vlada na samitu PSJIE u petak u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.