Jahjaga u UN: Oružane snage Kosova za bezbednost Balkana

Izvor: Press, 27.Maj.2014, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga u UN: Oružane snage Kosova za bezbednost Balkana

Ona je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, kazala da se radi o “lakim vojnim snagama”, čije stvaranje je dug proces koji zahteva podršku i učešće svih etničkih zajednica na Kosovu.

Istovremeno je podsetila da 15 odsto pripadnika kosovske policije čine predstavnici manjina, a devet odsto u kosovskim bezbednosnim snagama.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima ona je podsetila da je pozvala sve građane da iskoriste svoje pravo i izaberu svoje predstavnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koji bi doprineli jačanju demokratije.

Jahjaga je kazala da je Kosovo napravilo napredak proteklih meseci i dalo doprinos stabilnosti regionu.

Kada je reč o dijalogu Jahjaga je naglasila da prima k znanju podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića tom procesu, dodajući da postoje razlike u stavu oko Kosova i prihvatanju realnosti da je nezavisna država i da je to nepovratno.

Kosovo ostaje opredeljeno za dijalog sa Srbijom, podvukla je ona.

Jahjaga je naglasila da srpske opštine imaju mogućnost da uspostave Zajednicu srpskih opština, u skladu sa kosovskim Ustavom, dodajući da bi to telo bio integralni deo kosovskih institucija.

Ona je izrazila očekivanje da će se u daljem toku rešiti pitanje sudova, kako bi oni ušli u kosovski sistem.

Istovremeno je konstatovala da postoji otpor paramilitarnih snaga koje "drže sever u položaju taoca", a kao dokaz navela je napade na Euleks, kao i još postojeće barikade koje sprečavaju slobodu kretanja.

U vezi uspostavljanja specijalnog suda Jahjaga je kazala da je pravda za sve put ka pomirenju u regionu, te je istakla da se trenutno u Rudnici iskopavaju tela žrtava, kao i da treba rešiti sudbinu nestalih lica i kazniti zločince.

Jahjaga je izrazila saučešće predsedniku Srbije i građanima na žrtvama poplava.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.