Jahjaga: Srbija mora da odustane od teritorijalnih pretenzija

Izvor: S media, 08.Dec.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Srbija mora da odustane od teritorijalnih pretenzija

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je danas rukovodstvo Srbije da "odustane od teritorijalnih pretenzija" i da "prekine podršku ilegalnim i kriminalnim strukturama" u tri opštine na severu Kosova, koje, kako je kazala, budućnost i napredak gradjana drže kao taoca.

"Odlučni smo da normalizujemo stanje u opštinama na severu Kosova što smatramo pitanjem vladavine zakona. Dala sam k znanju da nema alternative primeni Ahtisarijevog plana i da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se on ne moze modifikovati. Prava predvidena tim planom i Ustavom Kosova za srpsku zajednicu su snažna garancija za budućnost srpskog naroda, kao neizostavnog dela kosovskog društva", kazala je predsednica.

Srbima zagarantovana sva prava

Obraćajući se Srbima, predsednica Jahjaga je rekla da su oni ravnopravni gradani, sa slobodom i garantovanim pravima, na osnovu Ustava i zakona Kosova.

"Kosovo je domovina svih, i vi, kao gradani srpske nacionalnosti, ćete realizovati sva svoja nacionalna, verska, obrazovna i kulturna prava. Zato ćete imati moju i celokupnu podrsku institucija Kosova", kazala je Jahjaga.

Jahajga je to rekla u godišnjem govoru u Skupštini Kosova i istakla da institucije Kosova, radom i aktivnostima nastoje da učine gradjane ponosnim.

"Zalažemo se za izgradnju Kosova gde san svakog gradjanina, bez obzira na etničku, rasnu i polnu pripadnost, postaje realnost i gde je mogućnost svakoga za rad, školovanje, napredak i učešće u društvenom životu kao i za doprinos jednaka", rekla je Jahjaga.

Evropska perspektiva Kosova

Jahjaga je ocenila da je mnogo učinjeno, ali da svi moraju da čine još više da bi medjunarodni položaj Kosova bio bolji.

"Kosovo je jasno dalo do znanja da je evropska perspektiva neophodna za političke, ekonomske i društvene reforme", ukazala je ona.

"Politička stabilnost koju smo uspostavili, omogucava da se uspešno zaokruži faza nadgledane nezavisnosti i da se pun suverenitet prenese na institucije Kosova", ocenila je Jahjaga dodavši da očekuje da narednih meseci Medjunarodna civilna kancelarija završi nadgledanje primene Ahtisarijevog plana što bi bio veliki zajednički uspeh.

Hilari Klinton: SAD nepokolebljivo podržavaju Kosovo

Tači: Kosovo za dobrosusedske odnose

Uklonjene barikade, saobraćaj normalizovan (FOTO + VIDEO)

"Treba u potpunosti da ispunimo naš cilj nezavisnosti i suvereniteta, da obezbedimo mesto u porodici naroda i da nas tretiraju kao ravnopravnog partnera u Evropi i svetu", kazala je ona uz procenu da će Kosovo to postići zahvaljujući "prijateljstvu sa SAD i u partnerstvu sa EU".

Istakavši da je Kosovo suverena i nezavisna država koja ima jasnu evropsku perspektivu, Jahjaga je rekla da druge perspektive i nema.

"Posvećenost je dokazana u svim došadasnjim procesima, ukljucujuci i dijalog sa Srbijom koji je jedini put i najbolji način za normalizaciju odnosa dve nezavisne i suverene države", rekla je ona.

"Osnovna načela naše državnosti i subjektiviteta ne mogu i neće biti deo nikakve diskusije sa bilo kim, utoliko manje sa Srbijom... Svaki sporazum izmedu Kosova i Srbije treba da ima garancije EU i nijedan sporazum ne treba i ne može da bude na dobrobit samo jedne strane", ukazala je Jahjaga.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd da odustane od teritorijalnih pretenzija

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2011

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je danas rukovodstvo Srbije da prekine podršku ilegalnim i kriminalnim strukturama u tri opštine na severu Kosova, koje su prepreka budućnosti i napretku građana kao i da odustanu od teritorijalnih pretenzija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.