Izložba fotografija Kosovo, ne/stvaran život u Smederevskoj Palanci🎥

Izvor: KMnovine.com, 24.Jun.2017, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba fotografija ''Kosovo, ne/stvaran život'' u Smederevskoj Palanci🎥

Izložba fotografija „Kosovo, ne/stvaran život“ u Smederevskoj Palanci🎥U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci postavljena je i u utorak otvorena izložba fotografija Ivana Maksimovića pod nazivom „Kosovo, ne/stvaran život“.


   
Otvaranje izložbe: Stevan MArtinović i Ivan Maksimović / Foto: Narodni muzej >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << u Smederevskoj Palanci    




Na otvaranju je nastupila etno grupa „Iviz“, a o izložbi je govorio Stevan Martinović, direktor muzeja koji je tom prilikom rekao:

"Kosovo je svakako tabu tema kod nas budući da se više ne koristi, niti zloupotrebljava, u političke svrhe a kamoli da se o njemu govori na ovakvim mestima i mi smo, kao ustanova i u svoje lično ime moram da kažem, zaista srećni da podržavamo i pružamo podršku ne samo umetnicima već i ovakvim idejama" rekao je Martinović govoreći o izložbi. On je izneo i uverenje da to neće ostati samo na pojedinačnim slučajevima već da će se "u jednom trenutku roditi i nešto što se zove kulturna politika pa i prema ovom gorućem pitanju naše nacije".

Sinoć se Kosmet uselio u naš Muzej i naša srca. Fotografijama Ivana Maksimovića doživeli smo deo stvarnosti ne/stvarnog ...
Posted by Narodni muzej u Smederevskoj Palanci - Muzej Palanka on sreda 21. jun 2017.


On je dodao i da ćemo "ne politikom ali kulturom sigurno uspeti da dopremo do srca prevashodno nas ovde u centralnom delu Srbije i da ćemo uspeti da održimo budnim ne samo priču o Kosovu već i ideju o Kosovu i Metohiji kao sastavnom delu naše zemlje. To je verovatno najveći zadatak za sve nas ovde večeras i za naše buduće generacije. Ja se nadam da će neka nova pokolenja moći da, taj simbolični pozdrav za sada, uspeti da realizuju i da pozdrav "do godine u Prizrenu" ne ostane samo puka reč"🔗.

Direktor muzeja i autor izložbe zahvalili su se pre svega Vladimiru Popoviću, iz okoline Palanke, na čiju inicijativu je ova izložba i organizovana.

U Smederevskoj Palanci je izloženo nešto više od tridesetak fotografija iz ovog ciklusa koji je nastajao od 2004. godine pa do danas.

"Nažalost, verovatno će biti motiva za prošiivanje ovog opusa" rekao je autor izložbe koji je rođen i živi na Kosovu i Metohiji.

"Kad ste deo tog naroda koji strada i živite na tom prostoru na kome se strada, vi imate potrebu da to dokumentujete, da prikažete i da to ljudi vide i saznaju o tome. Posebno da to vaš narod sazna. A to je pre svega bitno jer ljudima koji danas na Kosovu i Metohiji žive, svakako treba podrška ali ona se ne sastoji u humanitarnoj pomoći, koja mnogima jeste potrebna već pre svega da sa tim ljudima budete, da sa njima pričate... Da vide da ih razumete ili makar da imate interesovanje za njihvo stradanje, to je najveća podrška koju možete da im pružite" rekao je Maksimović.

  POGLEDAJTE VIDEO: 🎥


Maksimović je rođen u Prištini i živi u Zvečanu. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini – Zvečan na smeru vajarstvo. Dokumentarnom fotografijom bavi se preko dvadeset godina. Priredio je više samostalnih izložbi dokumentarnih fotografija posvećenih Kosovu i Metohiji.

Izložbu fotografija „Kosovo, ne/stvaran život“ publika Smederevske Palanke moći će da poseti do 15. jula.


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.