Izložba „Kosovo, ne/stvaran život“ u galeriji Atrijum

Izvor: KMnovine.com, 14.Jun.2016, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba „Kosovo, ne/stvaran život“ u galeriji Atrijum

U četvrtak, 9. juna 2016. u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba pod nazivom „Kosovo, ne/stvaran život“ Ivana Maksimovića, autora fotografija i Srđana Vukajlovića, autora dokumentarnog filma „Ivan sa Kosova“.


   
Sa otvaranja izložbe /s lva na desno) Srđan Vukajlović, Ivanka Lazović, Ivan Maksimović / Foto: BGB     >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<
Izložba u Galeriji Atrijum je rezultat višegodišnje saradnje dva umetnika. Ivan Maksimović je fotografskim aparatom zabeležio trenutke iz svakodnevnog života u svom okruženju na Kosovu, a Srđan Vukajlović je kamerom pratio i zabeležio život i rad fotografa i nezavisnog novinara Ivana Maksimovića.

Postavku izložbe čini serija od oko 30 fotografija u boji nastalih u periodu od 2007. do 2014. godine, koje prikazuju ljude, stradanje dobara i srpskih svetinja, okupaciju, barikade i proteste... Fotografije oslikavaju autentičnu atmosferu, prizore iz svakodnevnog života i široki spektar tema.



   
"Mrtva straža" jedna od fotografija sa izložbe / Foto: Ivan Maksimović    

Dokumentarni film „Ivan sa Kosova“ Srđana Vukajlovića u trajanju od 32 minuta prikazan je u zvaničnoj konkurenciji na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma 2015. godine. Film prikazuje život Ivana Maksimovića, koji u njemu govori o svom detinjstvu, sukobima 1999, novinarskom radu i motivima koji ga vezuju za Kosovo i Metohiju.

  POGLEDAJTE VIDEO:


Film „Ivan sa Kosova“ predstavlja svojevrsnu reportažu o Ivanu Makisimoviću, angažovanom i smelom umetniku, na čijim fotografijama je zabeležen dokument koji govori o tragediji srpskog naroda na Kosovu, porušenim manastirima, kućama i bolnicama, oskrnavljenim spomenicima i prikazuje nam samo deo života Srba na Kosovu i Metohiji.


Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe.

FOTO GALERIJA: 


Izložba je otvorena do 30. juna 2016. godine.

Piše: Ivanka Lazović, kustos izložbe



Izvor: BGB    :: © 2014 - 2016 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.