Izlazak Srba na izbore šansa za rešavanje problema

Izvor: Studio B, 17.Okt.2013, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazak Srba na izbore šansa za rešavanje problema

Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović kaže da se na lokalne izbore na Kosovu 3. novembra mora izaći, jer je to šansa za rešavanje problema u budućnosti, i istakla da srpski narod na Kosovu dobro zna da je Srbija uz njega.

Sever pokrajine imaće siguro snabdevanja strujom, a radnici koji su vezani za Ministarstvo energetike ostaće u sastavu Elektromreže Srbije, poručila Mihajlović.

Ministarka Mihajlović i ministar bez portfelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin borave danas Kosovu i Metohiji. Mihajlović i Vulin obišli su Hidroelektranu Gazivode, trafostanicu "Valač" u opštini Zvečan, Rudarsko-topioničarski basen "Trepča", u toku je poseta Gračanici, a posetu završavaju u selu Prekovac u opštini Novo Brdo.

"Držaćemo sastanke sa narodom. Izbori se približavaju i mi hoćemo da Srbi izađu na izbore, hoćemo da konstituišemo naše insititucije, da bi se kroz te institucije povezali sa svetom", rekla je Mihajlović u porti manastira Gračanica.

Hoćemo da Srbija ima veću mogućnost da pomaže, da radi i doprinosi da se ovde otvaraju nova radna mesta, a ne da govorimo samo o socijalnoj pomoći, istakla je ministarka."Želimo da koristimo evropske fondove, da se naši gradovi i regioni povezuju sa gradovima na Kosovu i Metohiji i da to doprinese boljem životu naših ljudi", rekla je ministarka.

Mihajlović je istakla da Zajednica srpskih opština (ZSO) može da se postigne samo kroz izbore i da problemi mogu da se rešavaju samo ukoliko se na izbore izađe.

"Zajednica srpskih opština može da se postigne samo kroz izbore i svaki od problema može da se reši ukoliko se stvore institucije, oni koji će da rade i odgovaraju za ono što rade i budu veza sa Srbijom", rekla je ona.

Mihajlović je napomenula da se nikako se ne sme zaboraviti ko u stvari ne želi da se izađe na izbore.

"Pa upravo Albanci ne žele da se izađe na izbore, jer će tom prilikom imati više prostora za sebe. To ne smemo da dozvolimo, mora se izaći na izbore jer je to jedna šansa da u budućnosti rešavamo probleme, a ne da ih gomilamo kao što se to nažalost dešavalo prethodnih 13 godina", podvukla je ministarka Mihajlović.

Ona očekuje da se Zajednica srpskih opština konstituiše odmah nakon izbora, tesno poveže sa Srbijom, da Srbija bude tu, pomogne da se rade projekti, dolaze investicije i otvore radna mesta. Mihajlović je rekla da sada treba da uradimo ono što do sada nije postojalo, odnosno da se uspostavi sistem da ljudi znaju da mogu da pitaju, dobiju odgovor i da imaju određnenu sigurnost iza tog odgovora koji dobiju od ZSO.

Ministarku Mihajlović su u manastiru Gračanica dočekali vladika raško-prizrenski Teodosije i načcelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostići i građani. Planirano je da tokom posete Gračanici bude uručena humanitarna pomoć (šporeti na drva i prehrambene namirnice) koju je obezbedilo više donatora, a namenjeni su socijalno ugroženim porodicama na centralnom Kosovu.

Ministri će posetu završiti u Prekovcu, selu u opštini Novo Brdo, gde će se sastati sa načelnikom Kosovsko-pomoravskog okruga Srđanom Mitrovićem, predstavnicima lokalne samouprave, direktorom Centra za socijalni rad i nosiocima lista i kandidatima za odbornike na predstojećim lokalnim izborima.

 

Vulin na KiM, dobio i pratnju policije, koja ga "ne vidi"

Ministar Vulin boravi danas u poseti Kosovu i Metohiji, uprkos tome što je Priština zabranila njegov dolazak, čak, prema stranim medijima, ima i pratnju kosovske policije, koja, zvanično, "nema informacije da on boravi na Kosovu". Vulin izjavio da je na KiM jer mu Euleks nije zabranio dolazak, a da sa privremenim institucijama u Prištini ne komunicira.

To je epilog situacije nastale pošto je Priština, kako je Tanjug javio u sredu uveče, prema više izvora, zabranila Vulinu posete pokrajini.

Ta informacija je danas i zvanično saopštena. Bekim Čolaku, savetnik premijera Kosova, potvrdio je za Radio slobodna Evropa, da je ministru za Kosovo u Vladi Srbije zabranjeno da danas uđe na Kosovo, sa obrazloženjem da se prilikom poslednje posete nije pridržavao kriterijuma kosovskih vlasti.

Vulin je, naime, 14. oktobra iskoristio posetu Pećkoj patrijaršiji da bi učestvovao u predizbornom skupu "Srpske" u Goraždevcu, čime je prekršio dozvolu kosovskih vlasti izdatu samo za posetu verskog karaktera.

Ministar, međutim, danas pre podne sa ministarkom za energetiku Zoranom Mihajlović, obilazi sva mesta predviđena programom posete. Istovremeno, portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je danas da kosovska policija nema informaciju da je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za KiM Aleksandar Vulin službeno ušao na Kosovo.

"Mi do ovog trenutaka nemamo informaciju da je Vulin službeno ušao na sever KiM", rekao je Keljani Tanjugu.

Dodatno, Nenad Đurić, regionalni komandir Policije Kosova na severu, za Radio slobodna Evropa izjavljuje da ministar Vulin "nije ušao" na Kosovo. Na pitanje da li je moguće da je ušao alternativnim putevim, Đurić je kazao da "ne zna".

Radio slobodna Evropa, međutim, navodi da je kosovska policija na severu KiM bila upoznata s dolaskom Vulina i organizovala mu je pratnju, iako je pisanim putem bila obaveštena o zabrani Prištine. Besim Hoti, zamenik regionalnog komandira na severu, izjavio je da je samo ministarka energetike Zorana Mihajlović ušla na Kosovo, i da je ona u pratnji policije Kosova.

Sam Vulin u izjavi novinarima navodi da je na Kosovu pošto mu Euleks nije izdao zabranu, a da sa privremenim institucijama u Prištini ne komunicira.

"Ja poštujem mandat međunarodne zajednice, Rezoluciju 1244, i da mi je Euleks službeno zabranio dolazak, ja bih to svakako poslušao. Nemam komunikaciju sa privremenim institucijama u Prištini", podvukao je Vulin novinarima, nakon posete trafostanice Valač.

Poseta Vulina od ranog je jutra tako postala tema koja izaziva različite komentare, nedoumice, ali ishod je u činjenici da se on nalazi u poseti južnoj pokrajini, da je s ministarkom Mihajlović obišao hidroelektranu Gazivode, a zatim i trafostanicu "Valač" u opštini Zvečan, za koju je briselskim sporazumom predviđeno da se uradi rekonekcija dalekovoda od 110 kilovolti, što će doprineti većoj stabilnosti snabdevanja električnom energijom opština na severu KiM.

Ministar je zabranu ocenio kao želju Prištine da Srbe podeli na one koji će na severu da bojkotuju izbore i one na jugu koji će da bojkotuju Beograd.

"Ja ne pripadam ni jednoj, ni drugoj grupi i zato sam verovatno prilično velika brana i jednima i drugima. Priština će činiti sve što može da ove dve grupe posvađa i ne dozvoli da se formira Zajednica srpskih opština", rekao je Vulin i dodao:

"Ja to ne dam i verovatno zato smetam. Na meni je, međutim, da budem uz svoj narod, da mu objašnjavam šta nas čeka, da budemo zajedno u tome što nas čeka", naglasio je on.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Bez redukcija struje na KiM"

Izvor: B92, 17.Okt.2013

Zvečan -- Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će sever Kosova imati sigurno snabdevanje strujom...Ministarka je poručila i da će svi radnici, koji su poslom vezani za Ministarstvo energetike na čijem je ona čelu, ostati u sastavu Elektromreže Srbije i nakon održavanja lokalnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.