Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Tačijeve pretnje su opasne

BEOGRAD -

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da će Srbija zatražiti pomoć od međunarodnih predstavnika na Kosovu ako se nastave preteće izjave iz Prištine poput one da će izbore, ako treba, sprečiti i silom.

"Ako se ovakve (preteće) izjave nastave i vidimo da padaju na plodno tle, da se podiže tenzija moraćemo tražiti zaštitu od međunarodnih predstavnika Kfora i Euleksa, jer Srbija ne može poslati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoju vojsku i policiju na Kosovo", kazao je Ivanović za agenciju Beta.

Prema njegovim ocenama, Tačijeva izjava o tome da će održavanje srpskih izbora na Kosovu, sprečiti svim sredstvima, a ako treba i silom, je nesumnjivo preteća.

"To je nesumnjivo preteća izjava i kao takva pre svega je namenjena unutrašnjoj upotrebi - Albancima koji i nisu baš zadovoljni načinom na koji Tači vodi vladu. Mnogo je primedbi, od socijalnih do političkih, ali se čini da će i ovoga puta Srbi biti u delikatnoj poziciji da će se preko njih prebijati unutar albanski sukob na političkom nivou", kazao je Ivanović.

Ivanović je rekao da smatra da takve, preteće, izjave zaslužuju pažnju i reakcije međunarodne zajednice isto onako brzu kao kad su u pitanju izjave koje dolaze iz Srbije.

"Očekujem da brzo reaguju i na Tačijevu izjavu jer moraju da znaju da one dopiru do običnog Albanca, do mnogih isfrustriranih ljudi sklonih nasilju a i do ekstremističkih grupa", kazao je Ivanović i upozorio da bi pojedinci Tačijeve i slične izjave mogli shvatiti kao direktan poziv da nasiljem reše nedovršene političke priče.

Državni sekretar je stoga poručio Srbima da se čuvaju i da u danima koji dolaze budu pojačano oprezni.

"Siguran sam da bi to trebalo da bude i alarm za Kfor da pojača prisustvo u sredinama u kojima su srpska i albanska zajednica u direktnom kontaktu", kazao je on i ocenio da još nije izgrađen nivo odnosa na kome Kfor može da bude u lagodnoj poziciji.

Ivanović je podsetio da problem Kfora nije sever, jer je to političko pitanje, već zaštita ili pružanje opšte sigurnosti srpskoj zajednici koja je ugrožena.

Ivanović je ukazao da se velikom ozbiljnošću mora gledati na izjave poput Tačijeve da bi, ako dođe do promena granica na Balkanu, Albanci najbolje i najlakše živeli u jednoj državi.

"Teza o ujedinjavanju svih Albanaca nije novina, ona postoji, samo je malo potisnuta zbog nerazumevanja međunarodnih predstavnika. Na nju se mora gledati sa velikom ozbiljnošću jer nije nemoguće da bude okidač za tektonske poremećaje na Balkanu, gde mnogi problemi nisu rešeni", kazao je Ivanović.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tačijeve pretnje su opasne

Izvor: Beta, 16.Mar.2012

BEOGRAD - 16. marta 2012. (Beta) - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u petak da će Srbija zatražiti pomoć od medjunarodnih predstavnika na Kosovu ako se nastave .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.