Ivanović: Srbi neće kosovska dokumenta

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Srbi neće kosovska dokumenta

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je najava kosovskih vlasti o zabrani srpskih registarskih oznaka na vozilima u pokrajini u suprotnosti sa onim što su pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili u Briselu.

Ivanović je rekao da je siguran da se "Srbi na severu Kosova neće složiti sa uzimanjem kosovskih dokumenata".

"Naš Ustav daje za pravo da na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prostoru koji mi smatramo svojim Srbi mogu da koriste srpska dokumenta i imaju srpsko državljanstvo", naveo je Ivanović.

On je srpskim medijima rekao da takva odluka o zabrani srpskih tablica nije u skladu ni sa planom Martija Ahtisarija, bivšeg specijalnog izaslanika UN za Kosovo i Metohiju.

"Siguran sam da mnoga nedovoljno pojašnjena rešenja moraju da u narednim danima budu definisana, jer Srbi neće za bilo kakav materijalni razlog menjati ono što misle, a to što misle su između ostalog pokazali i na referendumu", rekao je Ivanović.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da vozila sa novim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. aprila neće moći da uđu na teritoriju Kosova, a to neće biti moguće ni sa starim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. juna, do kada će vlasnici morati da ih zamene registarskim oznakama KS ili RKS. Redžepi tvrdi da je sve to u skladu sa dogovorom o slobodi kretanja, postignutom u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Pripadnici Euleksa tokom srede su na prelazima Jarinje i Brnjak građanima delili letke u kojima se navodi da građani Kosova od 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu. Tokom dana leci su privremeno povučeni, uz obrazloženje da je potrebno razjasniti tekst koji se nalazi na njima.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je u sredu uveče da preregistracija vozila na "KS" i "RSK" tablice i korisćenje kosovskih dokumenata nije deo briselskih dogovora i da Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice.

Povodom letaka koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, Stefanović je kazao da taj letak apsolutno nema veze sa stavom EU i da su takve mere apsolutno jednostrane i neprihvatljive i nisu deo bilo kakvih briselskih dogovora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.