Istraživanje: Građani Kosova malo znaju o Briselskim sporazumima

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jan.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Građani Kosova malo znaju o Briselskim sporazumima

Građani Kosova nisu dovoljno infirmisani o toku briselskog dijaloga i o sporazumima Beograda i Prištine, pokazalo je istraživanje Demokratskog instituta Kosova čiji su predstavnici uputili zahtev Vladi Kosova da dijalog učini tranparentijim za građane.

Prioritetne teme u razgovorima sa Srbijom, po oceni građana, treba da budu nestala lica, ratna odšteta, penzioni fond, prijem Kosova u međunarodne organizacije, a smatraju i da treba otvoriti pitanje da Srbija prizna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosovo, rekla je predstavljajući izveštaj Jeta Krasnići.

Istraživanje "Dijalog i sporazumi u očima građana" pokazalo je da 32 odsto anketiranih ne zna ništa o ovlaščenima dogovorene Zajednice većinski srpskih opština, dok veći deo smatra da će ona imati izvršna ovlaščenja, dodala je Krasnići.

Po njenim rečima, većina građana Kosova smatra da dijalog sa Srbijom treba da vodi koalicija političkih stranaka, 25 odsto građana smatra da Vlada treba da vodi taj proces i ubuduće, a osam odsto misli da proces treba da vodi predsednik Kosova.

Istraživanje je pokazalo da polovina anketiranih građana Kosova nije informisana o sporazumu sa Srbijom o međunarodnom telefonskom pozivnom broju.

"Još značajniji broj građana ne zna koja država ima koristi od tog sporazuma. Samo 27 odsto ispitanih misli da Kosovo dobija tim sporazumom", kazala je Krasnići.

U preporukama DIK-a navedeno je da Vlada mora da informiše građane na pravi način i na vreme o sadržaju i posledicama sporazuma i da objavi sve sporazume.

Predstavnici Vlade Kosova treba da imaju u vidu zahteve građana o temama o kojima se pregovara, da bi se obezbedila odgovornost u punoj saglasnosti s demokratskim principima i vrednostima, dodala je ona.

Istraživanje je sprovedeno od 10. do 19 decembra, metodom slučajnog uzorka među 1.070 ispitanika albanske nacionalnosti i svih manjina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.