Interesujemo se za zločine nad Srbima

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2015, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Interesujemo se za zločine nad Srbima"

"Postoji 'neko' ko veoma jasno pokazuje interesovanje za zločine počinjene protiv Srba na Kosovu", izjavila je potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka EP za Kosovo Ulrike Lunaček za list "Danas", komentarišući izjave direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića.

Đurić je u reagovanju na nedavnu izjavu Lunačekove da Srbija treba da poništi presudu protiv šefa kosovske diplomatije Hašima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Tačija rekao da bi neko trebalo da se zainteresuje za zločine protiv Srba na Kosovu, piše list.

- Kao što gospodin Đurić zna, specijalna istražna jedinica pronašla je 2014. godine snažne dokaze protiv izvesnih bivših visokih zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova, ali zasigurno ne i protiv OVK kao celine - rekla je Lunaček.

- Stoga, ja i moj aktuelni izveštaj EP o Kosovu naglašavamo da uspostavljanje i funkcionisanje specijalnog suda za ratne zločine treba da budu prioritet za novu vladu Kosova - istakla je ona.

Lunačekova ističe da je tokom svoje posete Prištini ove sedmice takođe pozvala kosovski parlament da usvoji neophodan paket zakona "u najkraćem mogućem roku".

- Što se tiče Tačija, gospodin Đurić bi trebalo da veoma dobro zna da ja nisam neko ko u globalu brani gospodina Tačija. Kritikovala sam ga dok je bio premijer kada sam uviđala razloge za to - rekla je Lunaček.

Ona je dodala:

- Na konferenciji za novinare u utorak u Prištini rekla sam da bi Srbija, kako bi pokazala doslednost, trebalo da se ponaša isto kao što se ponašala u slučaju Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera i aktuelnog savetnika srpskog premijera Vučića.

Komentarišući poziv koji je nedavno bio upućen šefu kosovske diplomatije da učestvuje na skupu u Beogradu i to što je premijer Srbije pozvan na forum u Prištini, Lunačekova kaže da je to "veoma pozitivan razvoj događaja jer dobrosusedski odnosi uključuju takve pozive i posete".

- Takođe, uzgred govoreći, premijeri i šefovi diplomatije obe države su se redovno susretali u protekle tri godine, rukovali se i sedeli za istim stolom. Stoga zašto onda ne bi trebalo omogućiti da posećuju jedni druge i u matičnim državama - smatra potpredsednica EP.

Na pitanje da li je zadovoljna tempom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Ulrike Lunaček je odgovorila:

- Mnogo stvari je postignuto, ali sprovođenje sporazuma postignutog pre dve godine treba da bude brže.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.