Incko predlaže kinesko-tajvanski model za Kosovo

Izvor: S media, 24.Dec.2011, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko predlaže kinesko-tajvanski model za Kosovo

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je da bi kinesko-tajvanski model mogao biti rešenje kosovskog problema i izrazio uverenje da će sa sledećeg Samita EU Srbiji biti upućene pozitivne vesti, kao i da se RS neće izdvojiti iz BiH.

Put po uzoru na odnose Kine i Tajvana bio bi moguć, a sada je potreban pragmatizam, smatra Incko, podsetivši da se srpski političari pozivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na Rezoluciju SB UN 1244 iz 1999.godine, koja je bila osnova za prelaznu administraciju na Kosovu (UNMIK), a istovremeno je tadašnjoj SRJ osigurala teritorijalni integritet.

Od intenzivne saradnje u svim oblastima najviše koristi bi imali Srbi u centralnom i južnom Kosovu i to bez formalnog priznanja nezavisnosti, smatra on.

Jovanović: Niko ne sme da prizna Kosovo

Srbima potrebno 100 evra da pređu Merdare

Vlada donela Uredbu o kontroli prelaza prema Kosovu (VIDEO)

U intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" Incko je izrazio uverenje da će za Srbiju sa idućeg Samita EU u martu 2012. biti dobrih vesti, kao i za Crnu Goru.

U EU, kako je dodao, potrebno je veoma puno vremena za mnoge stvari, ali na kraju one ipak funkcionišu. "Kod Španije je trajalo devet godina, a kod Austrije, zajedno sa pristupanjem Šengenu, osam godina. I Srbija će doći na red", uveren je Incko.

On je konstatovao da u EU postoji umor od širenja i smanjeni interes za Balkan i da se tome pridružuju i problemi kao što su Libija, Egipat, Sirija.



Neće biti otcepljenja RS od BiH

Incko je, govoreći o BiH, istakao da Dejtonska Bosna treba najpre da bude u potpunosti funkcionalna i da, kroz promenu Ustava, svi građani treba da dobiju mogućnost da se kandiduju za sve funkcije u državi.

"Trenutno su manjine isključene iz toga. Dugoročno je punopravno članstvo (BiH) u EU i NATO jedina perspektiva", rekao je austrijski diplomata.

"Evropa je mirovni projekat i tek kada sve države 'starog kontinenta' budu deo EU, taj projekat će biti zaključen", rekao je Incko.



On je isključio kao mogućnost otcepljenje RS od BiH.


"To bi bio posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se isplati etničko čišćenje. To nikada međunarodna zajednica ne bi prihvatila, a ni ja kao visoki predstavnik", poručio je Incko.

"Raspad Jugoslavije je okončan i daljih otcepljenaj neće više biti", naglasio je Incko.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Incko: Otcjepljenje RS bi bio dokaz da se etničko čišćenje isplati

Izvor: RSplaneta.com, 24.Dec.2011

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da ne smatra da je moguće otcjepljenje Republike Srpske od BiH, ocijenivši da bi to predstavljalo "posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati".

Nastavak na RSplaneta.com...

VALENTIN INCKO: KOSOVO KO TAJVAN!

Izvor: Kurir, 25.Dec.2011, 11:47

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je da bi kinesko-tajvanski model mogao biti rešenje kosovskog problema i izrazio uverenje da će sa sledećeg samita EU Srbiji biti upućene pozitivne vesti, kao i da se RS neće ....BEČ - .. A Srbija ko Kina...Visoki predstavnik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.