Ili će Kurti to promeniti, ili će se naći u vrlo ozbiljnom problemu

Izvor: B92, 09.Apr.2021, 17:44

"Ili će Kurti to promeniti, ili će se naći u vrlo ozbiljnom problemu"

"On je sada očigledno zauzeo retoriku i politiku ekstremne desnice u Evropi", kaže za kosovskog premijera Kurtija Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

To što kosovski premijer Aljbin Kurti u poslednje tri godine promoviše kao model svoje politike reciprocitet u odnosu sa Srbijom, prema mišljenju Janjića, predstavlja ozbiljan preokret, jer se, kako kaže, Kurti do tada predstavljao kao levo orijentisani borac za ljudska prava.

"On je sada očigledno zauzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << retoriku i politiku ekstremne desnice u Evropi, kakvu zauzimaju sve ekstremno desničarske stranke, od Alternative za Nemačku, desnog krila bavarskih demohrišćana, preko Orbana, i kod nas, na primer, Vojislav Šešelja", rekao je Janjić za Tanjug.

On ističe da je to, kada je reč o Kurtiju, potpuni obrt i da je vrlo je interesantno da to u kosovskoj javnosti uopšte nije bio predmet rasprave, ali da je to omogućilo Kurtiju da ima ovako veliku podršku.

Prema Janjićevim rečima, Kurti nije na delu liberalno demokratskog i levičarskog evropskog spektra i on će svoje uporište tražiti u desnici Evropske unije.

"Reciprocitet je politika 19. i početka 20. veka i istorijsko iskustvo je da je on Evropu, a onda i ceo svet uveo u rat. Niti Kurti ima snagu da to realizuje, niti je Kosovo takav igrač", smatra Janjić i dodaje da ako dođe do usaglašavanja stavova između SAD i EU, oni će morati da zauzmu distancu prema tom delu Kurtijeve politike.

"Ili će Kurti to promeniti, ili će se naći u vrlo ozbiljnom problemu", poručio je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janjić: Kurti preuzeo retoriku i politiku EKSTREMNE DESNICE u EU, ili će da to promeniti ili će biti u velikom problemu

Izvor: Blic, 09.Apr.2021

To što kosovski premijer Aljbin Kurti u poslednje tri godine promoviše kao model svoje politike reciprocitet u odnosu sa Srbijom, po mišljenju Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose je jedan ozbiljan preokret, jer se, kako kaže, Kurti do tada predstavljao kao levo orijentisani borac za ljudska...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.