I posle tri sata saslušanja u Hagu nepoznanica: Veselji - osumnjičeni ili svedok?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I posle tri sata saslušanja u Hagu nepoznanica: Veselji - osumnjičeni ili svedok?

Lider Demokratske partije Kosova (DPK), Kadri Veselji, ni nakon duže od tri sata provedenih u Specijalnom sudu u Hagu nije otkrio u kom svojstvu je saslušan, kao osumnjičeni ili svedok.

On nije izneo nijedan detalj o tome šta se događalo u Specijalnom sudu, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Ponovio je svoju jučerašnju izjavu o teškim 90-tim godinama za tzv. Kosovo, navodnom etničkom čišćenju i genocidu koji su činili Srbi nad Albancima, kao i "podvizima" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << terorističke OVK.

Miftari: Veseljiju i Tačiju neće biti suđeno sve dok ne budu žrtvovani svi njihovi prijatelji

Bivši agent SHIK, Naim Miftari, kome je Veselji bio nadređeni u kosovskoj tajnoj službi, tvrdi da je njegov bivši šef pozvan kao osumnjičeni.

Miftari, koji je i sam saslušan u specijalnom sudu, je na svom fejsbuk profilu juče napisao da, iako osumnjičen, Veseljiju i njegovom prijatelju i saborcu Hašimu Tačiju neće biti suđeno sve dok, kako je naveo, najpre u tom sudu ne budu žrtvovani svi njihovi prijatelji.

"Kadri Veselji je pozvan u Specijalni sud kao osumnjičeni, a reč je o sudu koji je on zajedno formirao sa Hašimom Tačijem. Ali, njima neće biti suđeno sve dok ne budu žrtvovani njihovi prijatelji, kao što su bile žrtvovane turske glave, da bi zadržali Kosovo izolovanim, zemlju bez zakona i budućnosti, zemlju bez nade, koja danas praktično i ne postoji", napisao je Miftari.

"Gospodar Kosova" iz senke

Inače, Veselji važi za "čoveka iz senke" i "gospodara Kosova.

Veselji je drugi politički lider Albanaca, nakon Ramuša Haradinaja, koji će biti saslušan u Specijalnom sudu.

Jedan je od osnivača tzv. OVK i dugogodišnji prvi čovek SHIK-a, kosovske tajne službe.

Uz Hašima Tačija, Veselji se pominje u izveštaju koji je Dik Marti podneo Saveta Evrope o aferi trgovine ljudskim organima Srba, tokom rata 1989-1999. godine na KiM.

Za Veseljija se smatra da je bio član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a, albanske oružane formacije “Republike Kosovo”, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti.

Veselji je, prema pisanju pojedinih medija, bio direktno umešan u teroristički napad na autobus Niš ekspresa u Podujevu, kada je stradalo 12, a povređeno 43 Srba, kao i da je o tom zločinu bio upoznat Tači.

O Veseljiju se pisalo da je završio kurseve terorističke obuke u Albaniji, Nemačkoj i Švajcarskoj, da je kontrolisao, ali i da danas kontroliše tokove novca na KiM, trgovinu drogom, naftom, kao i da je odgovoran kao čovek iz senke za brojne likvidacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veselji danas na saslušanju u Hagu

Izvor: B92, 10.Dec.2019

Hag -- Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veseli trebalo bi danas da bude saslušan u Specijalnom sudu u Hagu...Taj sud je, podsetimo, formiran 2015. s ciljem da se utvrdi i procesuiraju bivši pripadnici tzv. OVK za zločine počinjene nad Srbima i drugim nealbancima...Nije poznato da...

Nastavak na B92...

Veselji danas u Specijalnom sudu

Izvor: Blic, 10.Dec.2019

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji trebalo bi danas da bude saslušan u Specijalnom sudu u Hagu, formiranom 2015. da utvrdi i procesuira bivše pripadnika tzv. OVK za zločine počinjene nad Srbima, drugim nealbancima i lojalnim Albancima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.