Hodžaj: Kosovo član Stalnog arbitržnog suda

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodžaj: Kosovo član Stalnog arbitržnog suda

Kosovo je postalo punopravni član međunarodnog Stalnog arbitražnog suda u Hagu uprokos naporima Srbije da blokira taj proces, napisao je ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj na Fejsbuk profilu.

Na internet sajtu tog suda Kosovo se, međutim ne nalazi među članicama.

Hodžaj je naveo da je Kosovo postalo punopravni član međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Stalnog arbitražnog suda što je veoma važan korak ka punoj integraciji Kosova u međunarodni sistem.

"Dobra vest za Kosovo. Naša zemlja postala je 121. članica Stalnog arbitražnog suda sa sedištem u Holandiji. Uprkos naporima Srbije da blokira proces od januara ove godine. U ponedeljak je taj zahtev službeno prihvaćen", napisao je Hodžaj i zahalio svim zemljama koje su glasale za Kosovo.

Na sajtu Stalnog arbitražnog suda u Hagu navodi se da ima 120 članica, a kao poslednja članica, primljena 13. juna, navedeni su Bahami.

Stalni arbitražni sud odnovan je 1899. godine u Holandiji kao međuvladina organizacija za arbitražu u međunarodnim sporovima. Srbija je postala deo tog suda 2006. godine.

Zahtev Kosova za prijem u Stalni arbitražni sud u Hagu odbijen je u januaru. Prištinski mediji su tada ocenili da je to prvi diplomatski poraz Kosvova u 2016. godini. Prema pisanju medija, zahtev je odbijen jer je Priština u novembru odlučila da zahtev podnese samostalno bez podrške SAD i drugih zemalja kvinte.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.