Izvor: S media, 30.Dec.2012, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj o spomen ploči OVPBM: Molim Beograd da se ponaša evropski

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da bi u slučaju za Beograd spornog spomenika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) srpske vlasti trebalo da se ponašaju "evropski".

"Moja bi molba bila da se Beograd ponaša evropski i prema ovoj temi. Nadamo se da će zvanični Beograd upotrebiti evropske kriterijume u ponašanju o ovom slučaju", kazao je Haradinaj posle sastanka sa političkim predstavnicima Albanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa juga Srbije, preneli su prištinski mediji.

Takvo ponašanje je potrebno, kaže Haradinaj, zato što i Kosovo i Srbija streme učlanjenju u Evropskoj uniji i zalalžu se za poštovanje evropskih standarda i kriterijuma.

Predstavnici Albanaca sa juga Srbije posle susreta sa Haradinajem nisu bili jedinstveni u oceni kako reagovati u slučaju eventualnog nasilnog uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima OVPMB.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa je izjavio da oni na eventualno nasilno uklanjanje spomenika neće odgovoriti na isti način. On smatra da srpski lideri ovu polemiku koriste za unurtrašnje politčke potrebe, kao i da problem treba da bude rešen uz pomoć međunarodnog faktora, Kosova i vlade Albanije.

Drugačiji stav je imao Januz Musljiu, iz Pokreta demokratskog progresa koji smatra da nema te sile koja može da ukloni spomenik.

(Tanjug)

Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic/AV

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.