Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2017, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Ne postoji druga odluka osim oslobađanja

PRIŠTINA - Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je politički talac kojeg u Francuskoj drže na zahtev Srbije.

Osim, toga, on je rekao i da očekuje da će ga Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru osloboditi i omogućiti mu povratak na Kosovo.

"Ne postoji druga odluka osim oslobađanja iz ovog besmislenog zadržavanja. Sve navodi na to da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ovaj zahtjev politički, a ja sam politički talac u Francuskoj na njihov zahtjev", kazao je Haradinaj za Radio Slobodna Evropa.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije zbog optužbi za ratne zločine, a sud u Kolmaru trebalo bi danas u 9.00 da odluči o zahtjevu za njegovo izručenje.

Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Na pitanje kako će reagovati u slučaju da sud donese odluku u korist Srbije, Haradinaj je odgovorio:

"Ja sam Albanac, rođen sam kao Albanac i služim svom narodu i svojoj zemlji. Zato sam ponosan i uvek ću ostati veran svom pravu. Dakle, ne priznajem jurisdikciju Srbije", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ga na Kosovu čeka mnogo posla i da će dati svoj doprinos za napredak zemlje, s obzirom da, kako je rekao, stanje u zemlji nije dobro po pitanju vladavine prava, ekonomije i drugih stvari.

Haradinaja je 2012. godine Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio optužbe za ratni zločin.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.