Haljiti: Srbija može da gradi i pomaže Srbima na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 11.Jun.2016, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haljiti: Srbija može da gradi i pomaže Srbima na Kosovu

Potpredsednik Skupštine Kosova i funkcioner Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti izjavio je, povodom početka gradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu koja je izazvala negativne reakcije u Prištini, da Srbija ima pravo da gradi i da pomaže srpskim građanima na Kosovu.

"Imam svoje mišljenje u skladu sa Ahtisarijevim sporazumom i Ustavom Kosova, Srbija ima pravo da gradi i pomaže Srbima na Kosovu u mnogim oblastima, uključujući infrastrukturu", naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je Haljiti za Kosovapress, a prenosi Koha ditore.

Haljiti je naveo da bi želeo da sever Kosova bude pogodan i za život Albanaca, kao i da južno od Ibra mogu normalno da žive Srbi, da svi žive zajedno i budu građani Kosova. Što se tiče građevinske dozvole, koja je za prištinske zvaničnike sporna, Haljiti je rekao da dozvolu daje skupština opština, a ako nisu u skladu sa prostornim planom opštine, onda Ministarstvo životne sredine može da reaguje.

"Sunčana dolina" je projekt kojim se gradi naselje sa 300 objekata i celom infrastrukturom, u koje bi trebalo da se vrati oko 1.500 Srba prognanih sa Kosova i Metohije. Kamen temeljac postavljen je u četvrtak u Zvečanu, a kako je najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju prvi povratnici bi trebalo da se usele u svoje nove domove na sledeći Spasovdan.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je izgradnja naselja "Sunčana dolina" za raseljene Srbe u Zvečanu protivzakonita i da gradnja neće biti dozvoljena dok nadležni ne izdaju dozvole. Mustafa je rekao da za izgradnju naselja "nema zakonske dozvole i da je sve što bude preduzeto a nije u skladu sa zakonima na Kosovu, protivzakonito i neće se dozvoliti gradnja".

Naslovne strane prištinske štampe u petak su kao udarnu informaciju objavile vest o polaganju kamena temeljca za "Sunčanu dolinu", što su nazvali početkom "kolonizacije" i "povratka Srbije na Kosovo". Takođe, pisali su da je Vlada nemoćna da spreči izgradnju te kolonije.

Mediji i danas nastavljaju da pišu u istom tonu, prenoseći saopštenje Vlade Kosova da je neprihvatljivo i to što se Vlada Srbije meša u rad opština na severu i ohrabruje ih na nelegalne aktivnosti kojima se narušavaju odnosi između stanovnika Kosova. Vlada dodaje da povratak može biti održiv samo uz poštovanje zakona.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Potpredsednik Skupštine Kosova: Srbija ima pravo da pomaže Srbima na Kosovu

Izvor: Blic, 11.Jun.2016

Potpredsednik Skupštine Kosova i funkcioner Demokratske partije Kosova (PDK) Džavit Haljiti izjavio je, povodom početka gradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu koja je izazvala negativne reakcije u Prištini, da Srbija ima pravo da gradi i da pomaže srpskim građanima na Kosovu...-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.