HITNO: Dokumenta kojima Marko Đurić traži ukidanje srpskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici! (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 28.Mar.2016, 02:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HITNO: Dokumenta kojima Marko Đurić traži ukidanje srpskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici! (FOTO)

Ukidanje, tj., "integraciju" Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, tražio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju šaljući zvanično sledeća dokumenta do kojih su KM Novine došle.


   
Šta reći? Valjda samo radi svoj posao...        


Dopis, overen, sa pečatom i faksimilom, uz jasno navedene sve podatke o pošiljaocu, poslat je srpskim fakultetima Univerziteta u Kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Mitrovici. Dopis je poslat "radi davanja mišljenja Saveta vaše Visokoškolske ustanove" kako bi se izjasnili u što kraćem roku, navodi u njemu izvesna Tijana Tadić iz sektora za visoko obrazovanje ispred Ministarstva prosvete.



   

   
Isti dopis upućen je i Ministarstvu kao i ministru prosvete Srđanu Verbiću. U obraćanju ministru kaže se da "trenutno stanje na Univerzitetu u Prištini ne omogućava ostvarivanje ciljeva i principa visokog obrazovanja i šteti interesima studenata, srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sistemu visokog obrazovanja republike Srbije u celini" te na osnovu toga dostavljaju na razmatranje predlog Odluke o spajanju Univerziteta u Prištini i fakulteta koji obavljaju delatnost u njegovom sastavu. Dokument svojeručno potpisuje "V.D. Marko Đurić".


   

   

Ono što u prethodna dva dokumenta nije bilo ogoljeno da srži, u trećem u potpunosti izbija na videlo. U njemu, koji je odgovor Ministra prosvete Srđana Verbića, sa njegovim pečatom i potpisom, traži se mišljenje fakulteta "o predlogu Odluke spajanju a koja podrazumeva formiranje Integrisanog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici"


   
   


Predlog Odluke sadrži "statusna promenu spajanja visokoškolskih ustanova" koje nastavljaju sa radom "u statusu samostalne visokoškolske ustanove čiji je naziv "Univerzitet u Prištini čije je sedište u Kosovskoj Mitrovici" to jest, kako se kaže "Integrisani univerzitet".


   
   


Studenti koji su započeli studiranje nastavljaju po do sada važećem planu i programu, do kraja studiranja. Za one koji će neki od ovih fakulteta tek upisati - ne kaže se po kom će planu studirati što samo po sebi ostavlja vrlo malo prostora za pretpostavke. Odnosno, ne vidi se drugi izlaz do "integracija" u prosvetne ustanove fakulteta šiptarskih separatista.

O ozbiljnosti ovog dokumenta govori činjenica da je predviđeno mesto da svojim potpisom to potvrde Predsednik Vlade kao i predsednik Republike Srbije.


   
   


U finalnom dokumentu ovog paketa obrazlaže se ova odluka i dodaje da su sredstva za njeno sprovođenje obezbeđena u budžetu republike Srbije.


   
   


Nakon pisanja medija o ovoj Odluci, zbog čega su profesori i osoblje Univerziteta odmah zatražili smenjivanje marka Đurića, direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kancelarija je izdala saopštenje kojim negira da su tražili i tvrde da "Vlada Srbije i narod Kosova i Metohije nikome neće dozvoliti, sada, ni u budućnosti, njegovo smanjenje, gašenje pojedinačnih fakulteta, ukidanje ili utapanje u institucije samoproglašene tzv. Republike Kosovo". Tim povodom možete još jednom pročitati dokumenta o Odluci za promenom statusa fakulteta i samog Univerziteta.

Da se sve čini potpuno svesno govori sam uvod saopštenja koji kaže da je Državni Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od temelja na kojima počiva opstanak i budućnost našeg naroda na KiM". Može li biti strašnije od ovoga? Može, jer to zaista nameravaju da urade i to uz "puno učešće akademske zajednice".

Prostim jezikom, i više puta do sada rečeno, Vlada gasi sve srpske institucije na Kosovu i Metohiji svesno ugrožavajući i čineći nemogućim opstanak Srba u ovoj Pokrajini ali se trudi da krivicu prebaci na sam ovdašnji narod koji je izdala.

Žalosno je što su se već javili studenti pri Parlamentu ovog Univerziteta koji su u potpunosti stali iza Marka Đurića. Navode da im je Kancelarija za Kosovo i Metohiju "mnogo puta do sada pomagala". Ta "pomoć", verovatno i još malo obećane, je njihov motiv da podrže ovakvu politiku.


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2016 ::    Molimo za navođenje izvora

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Đurić: Trenutak da Srbija krene napred

Izvor: RTS, 28.Mar.2016

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da bez snage i jedinstva žena Srbija ne može da se menja i poručio da ujedinjeni možemo sve. . "“Bez snage, jedinstva žena, naših majki, sestara, naših...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.