Gotovi birački spiskovi, glasaju svi koji su rođeni na Kosovu

Izvor: Blic, 20.Avg.2013, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovi birački spiskovi, glasaju svi koji su rođeni na Kosovu

Vlada Srbije dostavila je biračke spiskove za lokalne izbore na Kosovu za četiri srpske opštine na severu, dok za opštine južno od Ibra već postoje spiskovi koje su sastavile kosovske institucije. Kako za “Blic” kaže Veljko Odalović, član tima za implementaciju Briselskog sporazuma, ako se Priština bude pridržavala dogovora iz Brisela, na birališta u novembru će moći da izađu svi koji su rođeni na teritoriji pokrajine.

Odalović objašnjava da Beograd i Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trenutno rade na usaglašavanju biračkih spiskova, ali da se radi o formalnostima.

- U pitanju su greške u matičnim brojevima i slične formalnosti. Na osnovu naših podataka, ali i onoga što OEBS-u bude dostavila Priština, biće napravljen centralni izborni spisak. Poslali smo podatke za četiri srpske opštine jer tamo poslednji put 2009. godine Priština nije mogla da organizuje izbore - kaže on i dodaje da će birači moći da glasaju sa validnim dokumentima, bilo da se radi o srpskim ličnim kartama ili kosovskim.

Po dogovoru koji je postignut u Briselu, na izbore će moći da izađu svi koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova, raseljena lica, ali i svi oni koju su rođeni na teritoriji pokrajine.

- To inače predviđa i kosovsko zakonodavstvo. Pitanje je, međutim, da li će oni to da ispoštuju za lokalne izbore ili samo za parlamentarne. Pokušaćemo to da usaglasimo na narednim rundama pregovora sa prištinskom delegacijom - ističe Odalović.

I dalje je veliki problem to što Priština insistira da na listiću za glasanje stoji logo Republike Kosovo, što srpska strana za sada ne prihvata. Odalović navodi da je tokom razgovora u Briselu u prisustvu Ketrin Ešton dogovoreno da na izbornom listiću stoji samo logo Centralne izborne komisije Kosova.

- Verujemo da će odustati od toga, jer su po Briselskom sporazumu lokalni izbori statusno neutralni. Tražimo od OEBS-a da znak Republike Kosova skine sa listića - zaključuje Odalović.

Nova runda u Briselu 27. avgusta

Lokalni izbori u pokrajini biće tema i naredne runde pregovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija 27. avgusta u Briselu. Dačić je juče izjavio da će svi funkcioneri koji na KiM vode politiku suprotnu vladinoj biti smenjeni.

Premijer je poručio da niko nema prava da vodi politiku koja je suprotna državnim interesima Srbije, a koji se u ovom trenutku sastoje u tome da Srbi na Kosovu imaju svoje legitimne i legalno izabrane predstavnike koji će biti međunarodno priznati.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gotovi spiskovi za izbore na KiM

Izvor: B92, 20.Avg.2013

Beograd -- Vlada Srbije dostavila je biračke spiskove za lokalne izbore na Kosovu za četiri srpske opštine na severu, dok za opštine južno od Ibra već postoje spiskovi...Kako za "Blic" kaže Veljko Odalović, član tima za implementaciju Briselskog sporazuma, ako se Priština bude pridržavala...

Nastavak na B92...

Vlada Srbije dostavila spiskove za sever Kosova

Izvor: Beta, 20.Avg.2013

BEOGRAD, 20. avgusta 2013. (Beta) - Vlada Srbije dostavila je biračke spiskove za lokalne izbore na Kosovu za četiri srpske opštine na severu, dok za opštine južno od Ibra već postoje spiskovi koje su sastavile kosovske institucije.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.