Avganistanac Farid Zarif novi šef UNMIK-a

Izvor: Blic, 11.Okt.2011, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistanac Farid Zarif novi šef UNMIK-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun imenovao je danas avganistanskog diplomatu Farida Zarifa za šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) i svog specijalnog predstavnika za Kosovo.

Zarif, koji je dosad bio vršilac dužnosti šefa UNMIK-a, na tom mestu će naslediti Italijana Lamberta Zanijera, koji je na čelu Misije UN na Kosovu bio do juna ove godine.

Generalni sekretar je izrazio duboko poštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prema Zanijeru i njegovim požrtvovanim naporima da unapredi mir i stabilnost na Kosovu i u regionu, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Ban je ocenio da je italijanski diplomata uspešno vodio UNMIK, "u izazovnom političkom okruženju".

Zarif je, kako se dodaje, iskusni diplomata, koji je bio na raznim diplomatskim dužnostima, uključujući položaj stalnog predstavnika Avganistana pri UN, od 1981. do 1987.

On je bio zamenik ministra spoljnih poslova od 1987. do 1989. i predsednikov savetnik za medjunarodne poslove od 1989. do 1991.

U službu UN ušao je 1993.godine, gde je radio u sedištu svetske organizacije u Njujorku, kao i u humanitarnim i mirovnim operacijama u Eritreji, Liberiji, Južnoj Africi, Iraku i Sudanu.

U avgustu 2010. imenovan je za direktora evropskog i latinoameričkog odseka kancelarije za mirovne operacije UN, a u avgustu ove godine postavljen je za vršioca dužnosti šefa UNMIK-a.

Završio je Fakultet za pravo i političke nauke u Kabulu, a zatim otišao na studije medjunarodnih odnosa i diplomatije na Oksfordu.

Oženjen je i ima dva sina.

Povezane vesti: Tadić u Njujorku razgovarao sa Ketrin Ešton Srbi sa Kosova traže od Bana Ki-muna da zaštiti njihova prava UNMIK upozoravao na dejstva ROSU specijalaca Umro bivši šef UNMIK-a Hari Holkeri Jeremić u hodniku čekao odluku Saveta bezbednosti

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zarif novi šef UNMIK-a

Izvor: RTS, 11.Okt.2011

Avganistanski diplomata Farid Zarif zamenio na mestu šefa Unmika, na kome se do sada nalazio kao vršilac dužnosti, Lamberta Zanijera, koji je tu dužnost obavljao do juna ove godine...Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun imenovao je danas avganistanskog diplomatu Farida Zarifa za šefa...

Nastavak na RTS...

Marokanci se povukli, Ban imenovao izaslanika

Izvor: Mondo, 11.Okt.2011

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je danas avganistanskog diplomatu Farida Zarifa za šefa UNMIK-a. Marokanski Kfor se povukao kod Izvora.

Nastavak na Mondo...

Zarif novi šef Unmika

Izvor: Blic, 12.Okt.2011, 14:40

Priština - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je Avganistanca Farida Zarifa imenovao za šefa civilne misije UN na Kosovu (UNMIK), saopštio je danas UNMIK...Šezdesetogodišnji Zarif preuzima funkciju od Italijana Lamberta Zanijera, koji je na čelu UNMIK bio do juna...Od 1981. do 1987....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.