Fantomska vojska preti severu

Izvor: RTS, 21.Avg.2011, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fantomska vojska preti severu

Albanska nacionalna armija postavila ultimatum prištinskim vlastima da formiraju kosovsku vojsku najkasnije do 30. septembra ili će ta organizacija nastaviti sa vojnim akcijama na severu Kosova.

Teroristička Albanska nacionalna armija (ANA ili AKSH) zapretila je oružanim akcijama na severu Kosova, ukoliko kosovske institucije do kraja septembra ne formiraju vojsku Kosova, preneli su prištinski elektronski mediji, pozivajući se na medije u Tirani.

Portparol te organizacije Sazan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Toplica naveo je u saopštenju da je ANA uputila ultimatum premijeru i predsednici Kosova da do 30. septembra formiraju oružanu vojsku Kosova.

Toplica je naveo da će, ukoliko zahtevi ANA budu ignorisani, ta teroristička formacija biti "primorana da nastavi svoje vojne akcije u severnom delu Republike Kosovo".

ANA je, kako tvrdi Toplica, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova proglasila privremenu suspenziju svojih aktivnosti, kako bi dala šansu kosovskim institucijama da konsoliduju oružane snage Kosovo. "Ipak, ta stvar se nije dogodila", naveo je Toplica.

ANA se prvi put oglasila septembra 1999. godine, zahtevom da se sa Kosova povuku svi pripadnici mirovnih snaga slovenskog porekla. UNMIK je Albansku nacionalnu armiju proglasio terorističkom organizacijom 2003. godine posle pokušaja miniranja pruge kod Zvečana u kome su poginula dva pripadnika te organizacije. ANA je na crnim listama SAD i EU.

Albanska nacionalna armija poslednji put bila je aktivna 29. aprila 2010. godine, kada su pripadnici te organizacije učestvovali u okršaju sa makedonskom policijom, koja je pokušala da zapleni veću količinu oružja, uskladištenu u blizini graničnog prelaza Blace. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.