Espanja: Tražiti nove parametre u diskusiji o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Espanja: Tražiti nove parametre u diskusiji o Kosovu

BEOGRAD -

Ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja izjavio je da "osnovna ideja" u diskusiji o Kosovu mora da bude da se postigne trajna stabilnost regiona.

"Da bismo do toga došli, od prvorazrednog je značaja da se sa najvećom pažnjom uzmu u obzir interesi stanovništva na severu Kosova", rekao je Espanja u intervjuu za "Politiku".

Espanja je kazao da u diskusiji o Kosovu treba tražiti nove parametre i da očekuje da će ta diskusija biti organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u najskorije vreme, sa izgledom da se dođe do konačnog rešenja.

"Važna je politička poruka, a ona glasi: Srbija ima svoje legitimne interese (po viđenju Španije i nismo u tome usamljeni) za svoje stanovništvo na Kosovu. Pre ili kasnije dve strane moraju da dođu do nekog modela da bi ovi interesi ostali zaštićeni", istakao je španski ambasador.

Na pitanje da li Srbija može da bude kandidat za EU i bez saglasnosti unutar Unije o njenim geografskim granicama, Espanja je odgovorio da "Srbija ima svoje granice koje su zapisane u Ustavu Srbije, koje EU uzima u obzir, jer pet zemalja EU ne priznaje Kosovo".

"Mislim da ova tema više zaokuplja novinare nego što izaziva realne probleme u EU", dodao je on.

Upitan kako onda objašnjava intervenciju nemačke kancelarke Angele Merkel prilikom posete Beogradu, Espanja je kazao da je ona prenela "jako značajnu političku poruku podrške Srbiji za njenu integraciju u Evropu" i da "samim tim što je došla u Beograd, ta poruka se mora smatrati jako značajnom - i za Evropu i za Srbiju".

Espanja je rekao da, kao predstavnik Španije, može da kaže da će se Španija boriti da Srbija, ukoliko dobije pozitivno mišljenje 12. oktobra, dobije status kandidata u decembru.

"Evropska komisija treba da napravi hladnu, objektivnu procenu, ogromnog posla koji je uradila Srbija da bi se prilagodila standardima, principima i preporukama, od poslednjeg izveštaja o progresu prošle godine", kazao je Espanja.

On je naveo da je "Srbija odradila fenomenalan posao na planu izrade zakonodavstva u Narodnoj skupštini" i da je taj proces tekao uz stalne konsultacije sa institucijama Evropske unije.

"Taj ogromni posao iznet je pred srpski parlament i u mnogim slučajevima zakoni su već usvojeni, u drugim su upravo u procesu usvajanja. I to je ono što će gledati Evropska komisija. Ona mora objektivno da proceni kakav je napredak Srbije u prilagođavanju struktura i zakonodavstva po preporukama Komisije. I tu ne sme da se umeša politika", rekao je španski ambasador.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.